„Kada uzmemo u obzir sve ljude koji će izravno i neizravno  sudjelovati u ovom projektu, a to su naši članovi, obitelji, otkupljivači, gospodarstvenici, predavači i ostali, projekt će obuhvatiti oko 200 ljudi“, kazala je za portal Rama-Prozor.info Marija Beljo izvršna direktorica nevladine Udruge Glas iz Prozor-Rame, koja je na nedavno raspisanom natječaju Švicarskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini dobila projekt vrijedan 39.000,00 KM za osnivanje zadruge koja će funkcionirati na principu socijalnog poduzetništva.

Pojam je to koji na mala vrata ulazi i u BiH, a predstavlja način na koji možete riješiti različite ekonomske, obrazovne, zdravstvene i ostale probleme u svojoj zajednici kroz udruživanje i korištenje održivih biznis modela. Najvažnija dimenzija socijalnog poduzetništva je da zarađena sredstva ne služe uvećanju imovine pojedinca, već se ulažu u svrhu zapošljavanja ljudi koji teže dolaze do posla.

„Sretni smo da je Švicarsko veleposlanstvo prepoznalo naš projekat kao vrijedan podržavanja, jer osim ovoga Udruga radi i mnoge druge korisne projekte za našu zajednicu“, kazala nam je gđa. Beljo.

Udruga za realizaciju projekta ima na raspolaganju vremenski period od godinu dana, a proces osnivanja zadruge uključuje i obuke korisnika o načinu upravljanja zadrugom i njenom funkcioniranju, obuke o načinima i mogućnostima ekonomskog osnaživanja žena, a zanimljivo je da je projektom predviđena i podrška ženama kroz brigu o odgoju djece i zavisnim članovima obitelji.

„Najvažniji problem koji ovim projektom rješavamo je plasman naših proizvoda od šipurka, šljive i maline, na način da sada možemo izići na tržište, zbog dopunjavanja opreme i zaokruživanja samog procesa prerade šipurka i ostalog voća“, kazala nam je Beljo i dodala da će svi uključeni u zadrugu imati odgovarajuće obuke o procesu proizvodnje pekmeza.

Uz kupnju nedostajuće opreme, radit će se i aktivnosti na dobijanju bar-koda, na izradi idejnog rješenja proizvoda, kao i promotivne i marketinške aktivnosti, kako bi zadruga postala samoodrživa.

„Ne smijemo zaboraviti i tu jednu sociološku komponentu projekta, gdje će se ljudi, pogotovo žene okupljati i družiti oko jednog procesa koji je u suštini tradicijski, jer su i naši preci koristili upravo ovakve prigode za druženje i socijalizaciju“, zaključila je na kraju Beljo.



Podsjećamo da je Udruga Glas ranijih godina vrijedno krenula u projekat proizvodnje pekmeza od šipurka, a zahvaljujući pomoći Veleposlanstva Švicarske cijeli posao sada dobiva novu održivu dimenziju.