• Kućni poslovi koji su neophodni, a koje mnogi zanemaruju
  • Kućni poslovi koji su neophodni, a koje mnogi zanemaruju
Iako redovno čistimo naš dom, često zanemarujemo male zadatke koji su važni za opće čišćenje stana. Usisavanje i pranje veša su rutinske aktivnosti, no koliko često se sjetimo detaljno očistiti blender, ukloniti kamenac sa slavina ili servisirati klima uređaje? Evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati te zadatke bez prevelike muke.

Sezonska organizacija

Dolaskom proljeća, vrijeme je za detaljno sređivanje ormara. Izvucite zimske komade odjeće poput jakni, čizama i džempera, a ljetne stvari spremite na čuvanje do proljeća. Važno je očistiti sve komade prije odlaganja. Čak i ako imate dovoljno mjesta za garderobu svih sezona, organizacija će olakšati život svima ukućanima.

Borba protiv kamenca

Bijelo sirće je klasično, ali i izuzetno efikasno sredstvo protiv kamenca na baterijama i tuševima. Natopite krpu ili tkaninu sirćetom, stavite je na problematično područje i ostavite nekoliko sati prije brisanja. Rezultat će biti baterije i tuševi koji izgledaju kao novi.

Uklanjanje mrlja s tepiha

Mrlje mogu učiniti da vaš tepih izgleda neuredno. Stavite vlažnu krpu na mrlju i pređite preko nje vrućom peglom. To će omekšati prljavštinu i olakšati uklanjanje. Ako mrlja ostane, možda će biti potrebno mašinsko pranje tepiha.

Čišćenje mikrovalne

Da biste temeljno očistili mikrovalnu pećnicu, stavite u nju mješavinu vode i bijelog sirćeta te zagrijte na visokoj temperaturi dva minuta. Ovo će omogućiti lakše čišćenje i dezinfekciju.

Održavanje blendera

Napunite blender toplom vodom i dodajte nekoliko kapi tečnosti za pranje. Pustite blender da radi kako bi se očistila unutrašnjost. Ako su prisutni kamenac ili tvrdokorne mrlje, koristite metodu s toplom vodom i sirćetom.

Čišćenje espresso aparata



Kada je riječ o poslovnim prostorima kao što su programerske firme ili agencije za digitalni marketing, gdje je kava često "gorivo" za rad, espresso aparati su često nezaobilazna oprema. Međutim, zbog visoke upotrebe, ovi aparati za pripremu kafe zahtijevaju češće održavanje. Stalna upotreba može dovesti do bržeg trošenja dijelova, nakupljanja kamenca ili drugih problema koji mogu uticati na kvalitetu pripremljene kafe. Koristite mješavinu vode i sirćeta te pustite da prođe kroz aparat. Nakon toga, isperite s vodom.

Održavanje veš mašine

Iako se čini da je veš mašina sama po sebi čista, potrebno je redovno čišćenje. Izvadite unutrašnje elemente i operite ih, a zatim pokrenite brzi ciklus pranja s namjenskim sredstvom.

Angažiranje profesionalaca

Ponekad je najbolje prepustiti određene zadatke stručnjacima. Kada je riječ o održavanju i čišćenju vašeg doma, posebno kada su u pitanju složeniji poslovi poput servisiranja uređaja za grijanje ili dubinskog pranja tepiha i namještaja, angažiranje profesionalaca može biti ključno. Ovi zadaci zahtijevaju specifično znanje, opremu i vještine kako bi se obavili na pravi način i osiguralo dugoročno očuvanje vašeg doma.

Dubinsko pranje tepiha i namještaja također može biti izazovan zadatak koji zahtijeva posebnu pažnju i opremu. Stručnjaci za čišćenje tepiha koriste specijalizirane tehnike i sredstva kako bi temeljito očistili tepihe od svih vrsta prljavštine, mrlja i nečistoća. Osim što će vaši tepisi izgledati svježe i čisto, dubinsko pranje će ukloniti i skrivene alergene i bakterije, doprinoseći zdravijem životnom prostoru za vas i vašu porodicu.