Postupajući u okviru tužiteljske dežure, tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Ozdemira Batuhan, koji je krijumčario migrante kroz BiH.

Batuhan je rođen 1999. godine u Republici Turskoj čiji je državljanin, a lišen je slobode od strane policijskih službenika Granične policije BiH-Velika Kladuša.

''Osumnjičeni je lišen slobode prilikom krijumčarenja 22 ilegalna migranata, u kombi vozilu registracijskih oznaka BiH, u graničnom pojasu na području općine Cazin. Migranti su porijeklom iz Republike Tuske i nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH'', navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

To je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjava Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. točke a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je prema Sudu BiH.