Stanje nekih tijela civila pronađenih u masovnim grobnicama u medicinskom kompleksu Nasser u Khan Younisu, u južnom Pojasu Gaze, izaziva sumnju u izraelsku krađu organa, rekao je palestinski dužnosnik Mohammed Al-Mughayer u četvrtak.
Osakaćene mlade djevojke bez udova u bolničkim haljinama

"Neka tijela su pronađena vezanih ruku, otvorenih abdomena i zašivena na način koji nije u skladu s uobičajenim metodama šivanja rana u Gazi, što izaziva sumnju u nestanak nekih organa", izjavio je Mohammed Al-Mughayer, direktor odjela za nabavke Agencije za civilnu zaštitu u Gazi.

Dodao je da su također pronađena tijela muškarca i osakaćene mlade djevojke bez udova u bolničkim haljinama, što izaziva osumnju da su živi zakopani.

Al-Mughayer je također rekao da su "ruke nekih tijela pronađene vezane, a leševi su imali bijele haljine koje je izraelska vojska koristila kao odjeću za zatočenike u bolnici Nasser, sa tragovima prostrijelnih rana na glavi, što izaziva sumnju u likvidacije na terenu."

"Pronašli smo i mnoga tijela umotana u crne i plave najlone, koji se razlikuju od boje pokrivača koji se koriste u Gazi, što je izazvalo sumnju da je cilj okupacije bio podizanje temperature tijela kako bi se ubrzalo njihovo raspadanje i sakriti dokaze'', dodao je palestinski dužnosnik.

Zločin protiv čovječnosti

Smatra da svi dosadašnji dokazi "ukazuju na to da su okupatori počinili zločine protiv čovječnosti i izvršili pogubljenja na terenu u prostorijama bolnice."

"Zahtijevamo brzo otvaranje međunarodne istrage o ovom pitanju", dodao je.

Timovi palestinske civilne zaštite do sada su izvukli 392 tijela u bolnici Nasser u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze.

Tijela su otkrivena nakon što se izraelska vojska povukla iz Khan Younisa 7. travnja, nakon četvoromjesečne kopnene ofanzive u gradu.ž

Skoro 35.000 ubijenih

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. listopada. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.300 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.