Radionica „Pravo na mir“ koju je organizirala Udruga za građanske inicijative Glas u suradnji s USAID-om, PRO-Budućnost i Catholic Relief Services (CRS) održana je u petak u Prozor-Rami gdje su se okupili aktivisti.

Voditeljica radionice Emilija Mendeš istaknula je kako se nada da su preko ovoga projekta razriješili nepoznavanje pojmova prava na mir i ženska prava koja su najosjetljivija u današnjem vremenu.

„Ovakav vid radionice otvara mogućnost ženama i daje ima pravo da se slobodno izražavaju, da daju svoje mišljenje... Kao Udruga Glas radimo na osnaživanju žena te bismo bili najzadovoljniji kada bi se žene više uključivale, ne samo u politički nego i u javni prostor, kada bi se više čuo ženski glas“, objasnila je Mendeš.

Predsjednica Udruge Glas Marija Beljo rekla je kako su sudionici imali puno toga za naučiti na susretu jer je uvijek dobro poslušati različita mišljenja.

„Želim istaknuti da se ovoj projekt realizira u sklopu projekta PRO-Budućnost i da je ovo jedna od početnih aktivnosti. S radionicom sam izuzetno zadovoljna, kao i s odazivom i voditeljicom radionice. Radionica je imala naziv „Pravo na mir -  mir kao ljudsko pravo“ gdje smo mi uvidjeli koliko je to širok spektar, gdje se sve mir može provući, što nam sve može donijeti kao i što je mir, a što nije“, kazala je Beljo dodavši kako je ponosna na voditeljicu Emiliju Mendeš koja je prošla obuke za medijaciju i koja je opravdala povjerenje Udruge Glas.

„Na radionici smo imali i jednog muškarca što mi je drago jer žensko pitanje je i muško pitanje. Udruga Glas će i dalje nastaviti s ovakvim aktivnostima sve u cilju osnaživanja žena i davanja im prostora“, istaknula je Beljo.

Sudionici su bile žene koje su prepoznate u zajednici kao potencijalne aktivistice, ali koje se ne usude istaknuti i napraviti neki iskorak prema aktivizmu.

„Kada je u pitanju tema mir i tema aktivizma dosta ih se ne usudi ući u aktivizam upravo zbog nekakvog narušavanja njihovog mira, a izgleda ako malo ne narušimo mir da ne možemo puno toga i postići“, kroz smijeh je objasnila Beljo.

U prostorijama Udruge Glas bit će sljedeće radionice gdje će produbljeno razgovarati o pitanjima mira i pomirenja te će poslije svake radionice odaslati zajedničku poruku koju će složiti za zajednicu, a koja će se odnositi na mir.