Prva je nedjelja po Uskrsu, nebo je sunčano i umiveno. U 11.30 sati stiže vijest da se među braniteljima na Zvirnjači dogodila nesreća. Pri smjeni straže, krhotina minobacačke granate, u trbuh je pogodila Iliju  Kapčevića Kaparu (1968.) iz Rumboka.

Nažalost, od posljedica ranjavanja, pred večer je preminuo u Ratnoj bolnici u Rumbocima.

Bio je prva žrtva na ovim prostorima. Večer prije kao da je slutio svoju smrt. „Sutra će biti gadno“, bile su njegove riječi. Ranjena su još trojica branitelja, od druge granate kada su pokušali pomoći Iliji, Nikola Ćurćić iz Rumboka, Mario Dolić iz Prozora i Miško Vidakušić iz Rumboka. Životi su im bili ugroženi, dok su ih donijeli u dekama do automobila, što je trajalo tri sata, puno su iskrvarili. Svi su prevezeni u KBC Split.



Ilija Kapčević: rođen je1968. godine u Rumbocima. Pripadnik HVO-a od 17.03.1992. godine. Čin: satnik. Odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Ranjen je 26.04.1992. godine na Zvirnjači, općina Kupres, u granatiranju položaja od strane srpskih snaga. Umro je isti dan u Ratnoj bolnici u Rumbocima.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

RPortal.eu