Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje sa zadovoljstvom obavješćuje sve osiguranike i korisnike prava da, počevši od 1. svibnja 2024., podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja te zahtjeva za izdavanje uvjerenja i potvrda o podacima o kojima se vodi službena evidencija, neće biti u obvezi uz zahtjev prilagati potvrdu o mjestu prebivališta – CIPS potvrdu, rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

Nakon inicijative ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edina Forte, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje intenzivirao je suradnju s IDDEEA-om te razvio aplikacijsko rješenje preko kojega ima uvid u podatke iz evidencije, koju u ime izvornih tijela vodi IDDEEA, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom osobnih podataka, uz bitnu napomenu da se uvid može izvršiti nakon prethodno pribavljene suglasnosti podnositelja zahtjeva.

Također, s obzirom na činjenicu da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija osiguranika, počevši od 1. 5. 2024., uz zahtjev neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa (izuzetak su osiguranici policijski službenici i vojni osiguranici Ministarstva obrane BiH).

Sve navedeno rezultat je niza poduzetih aktivnosti rukovodstva Federalnog zavoda, s ciljem unapređenja poslovanja i olakšavanja pristupa ostvarivanju prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja kroz pojednostavljivanje postupaka i ubrzanje procesa ostvarivanja svih prava, povećanje transparentnosti rada te otvaranje Zavoda prema krajnjim korisnicima u okviru borbe za administraciju bez papira i čekanja u redovima.

FZ MIO