Dana 13. travnja na poticaj gosp. Željka Pleića, ‘spiritus movens’ cijelog organiziranja, obitelji rodoslovlja Pleić i Plejić okupili su se na prostoru Ramskog jezera gdje se nalaze franjevački samostan i crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji, Majci od Milosti. Ovo okupljanje plod je planova i dogovora koji su trajali izvjesno vrijeme dok se nije utanačilo mjesto i vrijeme koje je uglavljeno, a to je bila božanska priroda prostora ramskog jezera. 11. studenog na druženju Pleića u Cisti Velikoj dogovoreno je hodočašće, da se povežu svi Pleići i Plejići bez obzira gdje žive kako bi se okupili, na zajedničkoj misi i druženju, te se u tome druženju bolje upoznali i povezali.

Rama kao mjesto okupljanja odabrana je iz razloga poznanstva gosp. Željka s ramskim gvardijanom fra Andrijom Jozićem, te geografske pozicije koja je na dohvat svima koji bi htjeli doći na druženje iz mjesta Ciste Velike, Tomislavgrada, Busovače, Uskoplja te Splita i Solina te Novih sela u kojima živi velik broj obitelji naših korijena koji su se tu doselili.

Datum koji je izabran za hodočašće je druga subota po Uskrsu, koja optimalno odgovara i franjevcima u Rami radi organiziranja pri samom dolasku da bi se mogli bolje posvetiti nama kao hodočasnicima u ramsko svetište.

Nakon toga se prešlo u organizaciju samog hodočašća u koordinaciji s fra Andrijom koji je bio izuzetno susretljiv. Sredstvima modernih komunikacija sve obitelji su unaprijed bile umrežene, pa se lakše moglo dogovarati same detalje hodočašća.

Naime, gosp. Željko već je ranije stupio u kontakt s predstavnicima obitelji iz Tomislavgrada i Busovače. S gosp. Ivanom Pleićem upoznao se prije četiri godine na Obljetnici stradanja u Škabrnji i tada je u njemu prepoznao potencijal za angažman oko okupljanja naših korijena. Gosp. Luku Pleića upoznao je prošle godine tijekom hodočašća u Podmilačju i Kraljevoj Sutjesci, te je i s njim popričao na temu okupljanja svih koji potječu iz naših korijena. Gosp. Željko je 18. veljače ove godine zajedno sa Stipom, Ivicom i Nikicom išao u Stipaniće (Tomislavgrad) i tamo se družio s Flickom, Petrom, Perom, Josipom, i Željkom (svi Pleići). U ovoj grupi Josip i Pero su se obvezali biti angažirani oko organizacije našeg planiranog hodočašća. Među ovim muškim društvom izdvajamo jednu pripadnicu naših zena a to je Jelena Pleić (udana Knezović) koja je na sebe preuzela velik dio posla oko organizacije okupljanja obitelji iz Dalmacije; područja Ciste, Splita i Solina.

Pošto naših obitelji ima i u Zagrebu te su i oni htjeli biti dijelom našeg okupljanja a zbog raznih okolnosti nisu mogli doći osim Jure Pleića koji je na sebe preuzeo obvezu da ce dogodine biti više članova nasih korijena iz Zagreba.
 
I napokon je došao dan našeg hodočašća i okupljanja, u ranim jutarnjim satima obitelji koje žive na području Splita i Solina uputili su se autobusom iz Splita. Prvo zaustavljanje je bilo u Cisti Velikoj (u Pleića) gdje su se ukrcale obitelji koje žive u Cisti. Pošto smo se svi skupili pomolili smo se i zazvali Božji blagoslov upravo kad smo prolazili kod župne crkve sv. Jakova i Ane a molitvu je predvodio fra Marko Plejić. Uz kratko zaustavljanje za osvježenje u Tomislavgradu, nastavili smo put prema Rami gdje smo stigli nesto prije 11 sati, u koliko je bilo dogovoreno euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Andrija Jozić, ramski gvardijan. U samom svetištu dočekale su nas obitelji iz Tomislavgrada i Busovače koji su tamo stigli u vlastitom aranžmanu. Srdačno nas je dočekao i fra Andrija, ramski gvardijan koji je nas je uz kratki pozdrav i upoznavanje pozvao u samostansku kapelu gdje je slavljeno euharistijsko slavlje u kojem je kod Stola Gospodnjeg služio i glazbeno animirao liturgijsko slavlje fra Marko Plejić.

Molitvu vjernika je čitala Rebeka Pleić iz Tomislavgrada. Na samom početku liturgijskog slavlja fra Andrija nam je pročitao jedan poticajni odlomak meditativnog razmišljanja o duhovnom životu i rastu u vjeri, te o smislu života svakog kršćanina. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na misna čitanja te nam poslao snažne poruke o važnosti obiteljskih, tradicionalnih vrijednosti koje su utkane i u ovo okupljanje te nam stavio u srce prioritete koje moramo obdržavati da bi istinski živjeli svoj katolički identitet. Na samom kraju euharistijskog slavlja fra Andrija nam je ispričao tešku povijest Rame, progone i ubijanja koja su proživjeli franjevci i vjerni puk od raznih protivnika i agresora koji su htjeli zatrti kršćansko i hrvatsko ime u ovom kraju. Svi ti progoni imaju jasna obilježja križnog puta koji je prošao Gospodin naš Isus Krist.
 
Značajna je poveznica ramskog kraja s cetinskim krajem gdje je vjerni puk izbjegao pred navalama turskih osvajača te je sa sobom ponio sliku Blažene Djevice Marije, Majke od Milosti koja se danas časti kao Čudotvorna Gospa Sinjska. Fra Andrija nam je ispričao iscrpan izvještaj u kratko vrijeme iako nam je po vlastitom kazivanju o krvavoj povijesti ovoga kraja mogao pričati i nekoliko dana iz razloga što i njegova obitelj potječe iz Rame. Potom su Željko i Jelena Pleić uručili zahvalnice fra Andriji i Anti Aračiću kao znak zahvalnosti u organizaciji pomoći kod ovog hodočašća ‘Pleića na okupu’. Za kraj nam je Luka Pleić pročitao zanimljiv izvještaj o povijesti Pleića u mjestu Cista Velika te o korijenima obitelji Pleića.
Nakon misnog slavlja obišli smo crkvu i muzej, te smo druženje nastavili za obiteljskim stolom i zajedničkim ručkom koji su nam pripremili u samostanu.

Kao kruna ovog druženja dogovoreno je da svake godine, druga subota po Uskrsu bude naše hodočašće u Ramu, koje će ako Bog da prijeći u tradicionalno okupljanje. Dogodine je taj datum 3. svibnja tako da svi možemo planirati na vrijeme naše okupljanje. A do tada će vjerojatno svjetlo dana ugledati i knjiga o korijenima Pleića na kojoj radi Ante Ivanković.

Željko Pleić i fra Marko Plejić / rama-prozor.info