Mikročipovi bi mogli pomoći da se telemedicinski prati zarastanje kostiju poslije loma. Princip je jednostavan: na malu ploču se nalijepi čip sa antenom. Ta konstrukcija je veličine jednog četvornog centimetra. Nakon loma kosti ona se ugrađuje u šinu koja učvršćuje kost a liječnik tako može vidjeti kako napreduje liječenje.

„Senzor je ugrađen u šinu, mjeri opterećenje i rezultate mjerenja šalje van radio-valovima“, kaže Klaus Seide sa hamburške Klinike za hitne medicinske intervencije. Na konferenciji o medicinskoj edukaciji koja se održava istovremeno sa sajmom medicinskih dostignuća Medica, on je objasnio princip rada tog „inteligentnog“ implantata.

Sam čip je dugačak tri milimetra i smješten je u malo plastično kućište. Informacije koje prenosi u računalo potječu od senzora koji mjeri istezanje tvari. On reagira na istezanje metalne ploče na koju je zalijepljen. Kada se stražnja strana ploče istegne, senzor to registrira i prenosi.

Takvim implantatima Seide i njegov tim mogu pratiti opterećenje koje djeluje na ploču i mjeriti ga telemetrijski. Do sada je taj princip primjenjivan samo u slučajevima prijeloma bedrene kosti.

Na anteni mikročipa se nalazi čitač koji pokazuje mjernu vrijednost i preko bluetooth-sustava je automatski prenosi u računalo. A ovaj memorira sve vrijednosti. Liječnici pomoću moderne mikroelektronike mogu rano otkriti komplikacije u procesu ozdravljenja, kao što je, na primjer, prejako opterećenje slomljene kosti koje ne dozvoljava pravilno srastanje.

Stupanj ozdravljenja slomljenih kostiju se još uvijek procjenjuje na osnovi rendgenskih snimaka. A to je po mišljenju Seidea vrlo problematično. „To nije uopće tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled. Neće svi liječnici dati istu procjenu na temelju rendgenske snimke. Tu postoje znatne razlike u procjenama.“, izjavio je Seide za Deutsche Welle.