Južnokorejski tehnološki div Samsung ponovo je u prvom tromjesečju zauzeo prvo mjesto svjetske ljestvice po prodaji mobitela, premašivši Apple, otkrili su preliminarni podaci istraživačke tvrtke IDC.

Prodaja mobitela porasla je u razdoblju od siječnja do ožujka za 8,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz isporučenih 289,4 milijuna uređaja, objavio je IDC.

Apple drugi, treći Xiaomi

Samsung je prodao 60,1 milijun, a Apple 50,1 milijun mobitela, procijenili su, što odgovara tržišnim udjelima od 20,8 odnosno 17,3 posto.

"Kao što se i očekivalo, oporavak je nastavljen, a među vodećim brendovima polako se širi optimizam", rekao je potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja Ryan Reith.

"Krajem 2023. Apple se probio na prvo mjesto, ali u prvom tromjesečju Samsung se vratio na poziciju vodećeg dobavljača pametnih telefona", naveo je Reith.

Četvrti po redu proizvođač koji najviše posluje u Africi

Na trećem je mjestu kineski Xiaomi, a na četvrtom i petom njegovi domaći konkurenti Transsion i OPPO. Transsion posluje u prvom redu u Africi, a u prvom je tromjesečju gotovo udvostručio prodaju, prema izračunima IDC-a.

"Tržište pametnih telefona izlazi iz razdoblja turbulencija u posljednje dvije godine snažnije, nakon značajnih promjena", zaključila je Nabila Popal iz IDC-a, direktorica istraživačkog tima koji prati stanje na svjetskom tržištu.

"Xiaomi se snažno oporavio od velikih padova u protekle dvije godine, a Transsion je učvrstio poziciju među pet vodećih kompanija agresivnim rastom na međunarodnim tržištima", dodala je Popal.

Samsung i Apple prodali su pak manje telefona u prvom tromjesečju, ali čini se da je Samsung u cjelini gledano u jačoj poziciji nego što je bio u proteklim tromjesečjima, primijetila je.