Zastupnički dom američkog kongresa je nedavno donio zakon koji bi mogao imati velike posljedice za popularnu društvenu platformu TikTok, koja bi mogla biti zabranjena.

Sa 360 glasova "za" i samo 58 "protiv", usvajanje zakona označava potencijalni početak kraja za TikTok, s obzirom da bi ovo bila prva zabrana jedne društvene mreže od strane američke vlade.

Očekuje se da će Senat glasovati ovom zakonu sljedećeg tjedna, a predsjednik Joe Biden je već najavio da će ga podržati svojim potpisom.

"Ovaj zakon je korak ka zaštiti naših građana, posebno djece, od štetnog utjecaja kineske propagande koja se širi putem TikToka. Ova aplikacija predstavlja špijunski rizik unutar telefona američkih korisnika", rekao je Michael McCaul, republikanski predstavnik iz Teksasa, koji je autor ovog zakona, kako prenosi Guardian.

Revizija zakona je uslijedila nakon zahtjeva Marije Cantwell, predsjednice Senatskog trgovinskog odbora, koja je tražila produženje roka za prodaju TikTokove matične kompanije ByteDance sa šest mjeseci na godinu dana.

Kritičari ove popularne društvene aplikacije tvrde da ByteDance, čije je sjedište u Kini, može prikupljati podatke korisnika i cenzurirati sadržaj koji se kritički odnosi prema kineskoj vladi.

U međuvremenu, u ožujku je Avril Haines, direktorica Nacionalne obavještajne službe, upozorila na saslušanju u Zastupničkom domu da bi Kina mogla koristiti TikTok kako bi utjecala na američke predsjedničke izbore 2024. godine.

TikTok se više puta oglasio tvrdnjama da ne dijeli podatke američkih korisnika s kineskom vladom i ističu da su nezavisna platforma sa svojim vlastitim timom lidera, uključujući CEO-a sa sjedištem u Singapuru, COO-a sa sjedištem u SAD-u, i globalnog šefa za povjerenje i sigurnost sa sjedištem u Irskoj.

Nakon najave glasovanja u Zastupničkom domu ranije ovog tjedna, TikTok je izrazio svoje nezadovoljstvo zakonom putem objave na društvenim mrežama, ističući zabrinutost zbog mogućnosti da SAD "zatvori platformu koja doprinosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara godišnje", javlja Guardian.