WhastApp će uskoro prestati naplaćivati pretplatu na svoje usluge kako bi ostao dostupan sve većem broju korisnika.

Ova aplikacija za komunikaciju uvela je pretplatu prije par godina, prisiljavajući nove korisnike da plate 0,99 dolara godineza korištenje prve aplikacije nakon godine dana besplatnog korištenja.

''S obzirom da smo kao kompanija porasli shvatili smo da ovaj pristup nije dobar', priznali su iz WhatsAppa.

''Veliki broj korisnika ne posjeduje debitnu ni kreditnu karticu i zabrinuti su da bi mogli izgubiti pristup s prijateljima i obitelji nakon prve godine korištenja WhatsAppa. Iz tog razlog kroz nekoliko sljedećih tjedana ukinuti ćemo pretplate iz raznih verzija naše aplikacije i WhatsAPp više neće naplaćivati korištenje'', poručuju iz ove tvrtke.

Ukoliko ste korisnik WhatsAppa više od šest godina niste se mogli susresti s pretplatom jer je većina prvih korisnika ovoga servisa dobila trajno besplatno korištenje. Međutim, posljednjih godina kompanija je uvela pretplate novim korisnicima.

Recode javlja da vam novac neće biti refundiran ukoliko ste već uplatili 0,99 dolara pretplate, ali pretplata će se ukinuti odmah.

WhatsApp danas broji skoro milijardu korisnika, a ukidanje pretplate otklanja prepreku novim milijunima korisnika da se pridruže.

Tvrtka koju posjeduje Facebook planira širiti svoju uslugu na biznis model i povećati prihodovnu stranu na taj način.

''Testiramo alate koji će omogućiti organizacijama, tvrtkama i biznismenima da koriste WhatsAapp kao sredstvo komunikacije'', ističu iz ove tvrtke, što bi značilo da npr. možete putem ovoga servisa komunicirati s vašom bankom, zračnom lukom i sl.

S druge strane, WhatsApp ne planira uključivati treću stranu, odnosno reklame, za izvor zarade, i na taj način održava svoje originalne planove i principe, jer su se osnivači WhatsAppa od prvog dana protivili korištenju oglasa.