Društvene mreže odavno su uzele maha, pa su od mjesta na kojima su se trebale razmijenjivati informacije, fotografije, mišljenja i iskustva postale mjesto razvrata, bluda, mjesto politike i političkih prepucavanja, mjesto u kojima zbog različitih mišljenja pršte uvrede, psovke i u kojima "sloboda mišljenja" uveliko prelazi granice dobrog ukusa piše portal Prvi.tv

Na današnji dan, Dan slobode medija, slobodni smo vam reći- Facebook i ostale popratne društvene mreže napravile su od vas narcisoidne, "prepametne", izobličene monstrume!

Naše pravo na vlastito mišljenje, pravo na razmjenu informacija i pravo na komentar postala je najnakaradnija pojava današnjice koja nerijetko za sobom nosi i psihičke i fizičke posljedice.

Jeste li se ikada zamislili nad komentarom koji ostavljate na neki video koji nije po "vašem ukusu"? Jeste li se ikada zamislili da vaš komentar može naškoditi osobi kojoj se, navodno, obraćate?

Ostavimo sad malo po strani vas, odnosno nas i naše komentare. Uzet ćemo medije, odnosno kvazimedije tj. plaćene stranice koje svojim SKANDALOZNO, ŠOKANTNO, NEĆETE VJEROVATI naslovima mame publiku na jedan klik. Vi, znatiželjni po prirodi, kliknete da vidite o čemu je riječ. Naslov bi rekao da je najveća hrvatska estradna zvijezda izgubila život u prometnoj nesreći, ili ju je namlatio suprug. S razlogom govorimo o crnoj kronici jer na nju, logično, najviše emocija proradi. 

Kliknete na vijest, kad tamo ništa. Reklama, crnilo, virus ili pak izmišljeni tekst. Je li ovdje riječ o slobodi medija, pravu ma mišljenje ili čistom debilizmu? Odgovor si dajte sami.

A, sad da se vratimo na vas, odnosno nas. Svi eminentni, malo je reći neetični i neprofesionalni, ali ipak eminentni portali, jedva dočekaju vijest kojom će pogoditi "pravo u sridu". Ne treba veliko predznanje iz psihologije kako biste znali kako vam publika diše. Diše kao hrpa nezadovoljnika željnih tuđeg jada i golotinje. 

Naišli ste na video u kojem 12-godišnja djevojčica priča i ispovijeda svoj ljubavni ćivot govoreći kako ju je ostavio dečko. Dijete je, u redu je, razumijemo zašto reagirate zgroženo. Razumijemo i da ste promislili kakav je to odgoj i čemu drama. A jeste li razmislili da je to dijete kojemu je u 21. stoljeću svo zlo ovog svijeta pred očima svaki dan? Jeste li razmislili kako je u današnje vrijeme teško očuvati dijete netaknuto medijskim sadržajem, pornografijom s TV ekrana ili pak društvom zadojenim nacionalizmom, seksom, golotinjom i nemoralom?

Svjesni ste da maloljetno dijete, dijete kojemu se u komentarima izrugujete na sve moguće načine propovijedajući tako i pokazajući i  svoj odgoj, je zapravo-samo dijete?

Dežurni dušebrižnici ne shvaćaju da dijete čitajući te iste komentare može proživjeti i doživjeti štošta u svojoj glavi, pa tako i pokušati sebi nauditi na ovaj ili onaj način što se i dogodilo s djevojčicom iz BiH koju je internet radi njene ljubavne ispovijesti razapeo.

Ne čudite se medijima koji vam plasiraju ove vijesti, nego se čudite sebi koji ih čitate. Uvijek i svugdje govorite protiv onih koji ne znaju za granicu dobrog ukusa i koji sa slobode medija skaču na širenje mržnje.  Upravo zato je Facebook prvotno namijenjen. Širite ljubav, pamet, intelekt i korisne informacije. Tražite iste takve u medijima! Zahtjevajte informacije koje su vam korisne, a ne koje vam pružaju jednokratnu zabavu. I u konačnici priznajte da sadržaj koji vam se nudi, nudi se isključivo jer ga volite. Polunage fotografije, showbussines i crna kronika okrilje je u koje publika ulazi bježeći od svojih života.

Sljedeći put kad budete kliknuli like ili reagirali sa srcem ili wooow na polugolu guzu Kim Kardashian, a s druge strane krenete propovijedati odgoj i rugati se djetetu, sjetite se da je Facebook od vas odavno napravio puno veće monstrume.

PRVI.tv