Veliki broj korisnika širom svijeta jučer je imao problema sa pristupom Facebook, Instagram i Threads servisima.

Rani izvještaji su sugerirali da su u pitanju DDoS napadi, iako su iz Mete nakon nekoliko sati tvrdili drugačije, prenosi B92.

Za sada još uvijek nije poznato je li se radilo o tehničkom problemu ili o napadu na "Super utorak" u SAD-u, ali kako izvještava stranica CyberInt za napad su odgovorni hakeri.

Navodno, tri poznate hakerske grupe su zajedno surađivale. Skynet, Godzilla i Anonymous Sudan su se oglasili na različitim platformama, preuzimajući odgovornost za rušenje Facebooka, Instagrama i Threadsa.

Za sada nema potvrda da se zaista radi o napadima ovih grupa, ali one jesu surađivale u prošlosti. U prosincu 2023. godine, tri grupe su preuzele odgovornost za probleme sa logiranjem na platformi Discord. Također su surađivali na drugim projektima, uključujući i napad na ChatGPT.

Zanimljivo je da Anonymous Sudan nije unaprijed obavestio o napadima, što ova grupa obično radi kada su u pitanju ovako velike akcije, pa se pretpostavlja da grupa možda blefira.

Iako Skynet, Godzilla i Anonymous Sudan tvrde da su razlog jučerašnjeg pada Metinih platformi, za sada nema dokaza da je to zaista istina i moguće je da se radi o blefiranju, prenosi B92.