Brtiantsko ministarstvo obrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije no što se očekivalo. Ministarstvo je objavilo da će laseri moći pucati na bilo koju metu na nebu po cijeni od oko 10 funti (11.7 eura) po pucnju te da će imati toliku preciznost da mogu pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra.

Ranije se očekivalo da će laseri DragonFire biti u funkciji tek od 2032. godine, a riječ je o dugotrajnoj i jeftinoj alternativi za obranu od dronova. Dronovi mogu uništiti oružane sustave visoke tehnologije, a trenutno ih je skupo obarati. Primjerice, rakete Sea Viper, koje UK trenutno koristi kako bi obarala dronove Huta u Crvenom moru, koštaju milijun funti po komadu.
 


"U sve opasnijem svijetu mijenja se i naš pristup nabavi"

"U sve opasnijem svijetu mijenja se i naš pristup nabavi. Naše sveobuhvatne reforme će ubrzati isporuku najnovije opreme i naoružanja za naše oružane snage", rekao je britanski ministar obrane Grant Shapps u izjavi o laseru.

"DragonFire pokazuje najbolje od Ujedinjenog Kraljevstva kao predvodnice vojne tehnologije te nećemo odgađati trenutak da ga damo u ruke naše vojske kako bi se suprotstavila prijetnjama s kojima se suočava."