Sablja, sabljica, indijansko pero, svekrvin jezik, zmijski jezik... Sve su to nazivi za Sanseveriju (lat. Dracaena trifasciata, sin. Sansevieria trifasciata), višegodišnju sobnu biljku koja potječe iz stepskih područja Afrike, a koja je idealan odabir za sve (pre)zaposlene i one koji nemaju "zelene prste", ali imaju silnu želju uzgajati bilje u domu.

Naime, Sanseveria je poznata kao ukrasna sobna biljka koja ne traži puno njege, a ujedno uklanja štetne kemikalije iz zraka, kao što su ksilen, trikloretilen, toluen, benzen i formaldehid. Riječ je o otpornoj biljci mesnatih uspravnih, oštrih listova koji mogu narasti do 100 centimetara, a po kojima je i dobila nadimak svekrvin jezik. Rijetko cvate, i to isključivo u svijetlim prostorijama, kad se pupoljci otvaraju u cvjetove bijele ili bež boje, s mirisom koji podsjeća na vaniliju.

Ovaj prirodni pročišćivač zraka emitira kisik noću pa ju se često stavlja u spavaću sobu, a preporučuje se držati ju podalje od djece i kućnih ljubimaca jer žvakanje njezina lišće može dovesti do mučnine i proljeva.

Što Sanseveria voli?

- neizravnu sunčevu svjetlost

- redovito zalijevanje

A što ne voli?

- prekomjerno zalijevanje

- hladne prostorije

- selidbu po stanu

Presađuje se po potrebi svake dvije do tri godine, a za presadnju se mogu koristiti niske posude budući da biljka ima plitak korijen. Magistrica hortikulture Sandra Bedran s odjela sobnog bilja Iris MBM vrtnog centra u Zagrebu pokazala nam je kako to ispravno učiniti.

Korak 1: U posudi pomiješajte zemlju i perlit za bolji razvoj korijena. Posuda u koju se biljka sadi ne smije biti puno veća jer to može dovesti korijen do šoka pa će biljka propasti.

Korak 2: Biljku treba nježno izvaditi iz posude i razdijeliti - na taj način je možete i razmnožiti. Svakako, korijenje je potrebno očistiti od zemlje.

Korak 3: U novu posudu na dno staviti prethodno pripemljenu mješavinu kao drenažni sloj kako bi voda bolje otjecala. Zatim korijen treba postaviti iznad drenažnog sloja te prekriti zemljom.

Korak 4: Zalijte biljku.

Izvor: Dom i dizajn