Nizozemska vlada suočava se s ključnom odlukom u vezi s mogućim prestankom korištenja Facebook stranica, naglašavajući širu zabrinutost oko zaštite podataka i praksi ciljanja korisnika.

Izražavajući hitnost, Alexandra van Huffelen, nizozemska državna tajnica za digitalna pitanja, naglasila je potrebu rješavanja problema s Metom prije ljetne stanke. Želim što je prije moguće, najkasnije prije ljetne stanke, jasnoću od Mete kako će odgovoriti na našu zabrinutost, poručila je.

Ako te zabrinutosti potraju, nizozemska vlada bi mogla biti prisiljena prekinuti svoje aktivnosti na Facebook stranicama, dodala je Van Huffelen.

Nizozemsko tijelo za zaštitu podataka preporučilo je da se Facebook stranice više ne koriste zbog nesigurnosti oko obrade podataka i transparentnosti. U dopisu od 26. ožujka, to nadležno tijelo je istaknulo nužnost većeg uvida u obradu podataka na platformi, javlja Zimo.

Zabrinutost oko korištenja Facebook stranica nizozemske vlade prvi put je izražena prije dvije godine, s prethodnom procjenom koja je istaknula značajne rizike za zaštitu podataka.

Van Huffelen se uključila u tekuće razgovore s Metom kako bi riješila te probleme, unatoč neslaganjima oko procjene. Matthew Pollard, glasnogovornik Mete, ponovio je predanost tvrtke poštivanju regionalnih zakona i izrazio spremnost na suradnju s nizozemskom vladom kako bi se osigurala ispravna upotreba društvenih medija u komunikacijske svrhe.

U osnovi se ne slažemo s procjenom koja podupire ovaj savjet, koja je pogrešna s obzirom na činjenice i pokazuje temeljno nerazumijevanje o tome kako naši proizvodi rade, izjavio je Pollard.

Van Huffelen je istaknula važnost nastavka dijaloga za pronalaženje zajedničkih točaka. Obećala je nastaviti razgovore s Metom kako bi odgovorila na zabrinutosti i osigurala usklađenost s propisima o zaštiti podataka uz održavanje učinkovitih komunikacijskih kanala putem platformi društvenih medija.