Poslije šest lovaca MIG-29, Vojska Srbije trebala bi od Rusije u sljedećih deset mjeseci dobiti i dva transportna zrakoplova AN-26, saznaje Sputnik.

Riječ je o zrakoplovima srednje nosivosti proizvedenim, prije svega, za vojne potrebe, prenijela je Srna.

AN-26 ima dva motora, a poboljšanje prethodnog modela, izmjenom zadnjeg dijela trupa na letjelici, osigurao je veliki otvor s utovarno-istovarnom rampom, koja omogućava prijenos masivnog tereta, ali i desantiranje.

Srbija posjeduje tri ovakva zrakoplova, ali dva nisu u voznom stanju. Jedini AN-26, koji je tehnički ispravan, remontiran je prošle godine u Rostovu na Donu.

Zasad nije poznato koliko je točno vrijedna ova donacija, ali se procjenjuje da jedan ovakav remontiran zrakoplov može koštati od pet do osam milijuna dolara.

Sputnik saznaje da su sa ruskom stranom u tijeku razgovori oko rokova početka remonta i isporuke oklopnih borbenih i izviđačkih vozila, a sve bi trebalo biti završeno do kraja 2018. godine.

Prema ranijim dogovorima, Vojska Srbije dobit će 30 remontiranih i moderniziranih tenkova, čija je vrijednost po vozilu najmanje milion eura.

Do kraja slijedeće godine, kako se navodi, Vojska Srbije od Vojske Ruske Federacije dobit će i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2M, modernizirano vozilo, s mnogo boljim sustavom senzora, a opremljeno je strojnicom kalibra 14,5 milimetara.