Ruske snage ostvarile su značajan napredak u uskom koridoru u istočnoj Ukrajini, a ofenziva Moskve da zauzme teritorij prije dolaska zapadne vojne pomoći se ubrzava, piše Guardian.

Snimke koje su objavili vojni blogeri Kremlja prikazuju rusku trobojnicu kako leti iznad razorenog sela Očeretine. Ruske postrojbe navodno su u nedjelju ušle na teritorij sjeverozapadno od grada Avdijivke, nakon što su napredovale oko pet kilometara u 10 dana.

Ukrajinska vojska, podsjetimo, povukla se iz Avdijivke u veljači i pokušava uspostaviti novu obrambenu liniju u naseljima uz rijeku Durnu, ali posljednjih tjedana pojačane ruske postrojbe napreduju, koristeći zračne klizne bombe za rušenje ukrajinskih bunkera.

Nešto dalje na sjeveru u tijeku je velika ruska ofenziva kako bi se zauzeo grad Časiv Jar. Ukrajinsko istočno vojno zapovjedništvo priopćilo je da 20 do 25 tisuća neprijateljskih vojnika pokušava upasti u grad i okolne četvrti. Kremlj ga želi osvojiti do 9. svibnja - datuma kada Rusi obilježavaju sovjetski dan pobjede u Drugom svjetskom ratu, rekao je Volodimir Zelenski.

"Imaju još malo vremena do dolaska pomoći"

"Rusko vojno zapovjedništvo vjerojatno je svjesno da im je ostalo još malo vremena prije dolaska nove zapadne pomoći pa stoga pokušavaju ostvariti vojne uspjehe dotad", navodi se u priopćenju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Prijeko potrebne granate nabavljene inicijativom za Ukrajinu pod vodstvom Češke trebale bi stići do kraja svibnja ili početkom lipnja, a očekuje se da će Joe Biden potpisati paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara nakon njegova usvajanja u Senatu, što znači da će Pentagon vjerojatno za nekoliko dana isporučiti zalihe iz skladišta u Europi, kao što su topnički meci kalibra 155 mm.

ISW je priopćio kako će čak i omjer topničke vatre "biti ključan za sposobnost Ukrajine da liši ruske snage inicijative i uspori stopu tekućeg ruskog napretka u područjima fronte kao što je smjer Avdijivka".

Ali, trebat će tjedni i mjeseci da dođu do drugih oružja i borbenih sustava. Zelenski je izjavio da će novo američko oružje pomoći Kijevu u ponovnom pokretanju inicijative. Kazao je kako je Ukrajini potrebno više sustava protuzračne obrane Patriot kako bi "zaštitila nebo", kao i moderno topništvo. Zelenski je prvi put pozdravio sporazum za Bidenovu administraciju o isporuci raketa ATACMS, koje imaju domet od 300 kilometara.

Ukrajinski vojnici na prvoj crti bojišnice žalili su se da su potpuno nadjačani i prisiljeni racionalizirati streljivo. Rusija je u stanju ispaliti najmanje šest granata za svaku ukrajinsku, rekli su. Osim toga, Moskva ima i više tenkova i borbenih vozila. Ruska vojska također ima veći broj pješaštva. Najmanje 50.000 ruskih vojnika je poginulo, navodi se u studiji BBC-ja.

"Muškarci regrutne dobi odlaze u inozemstvo"

Ranije ovog mjeseca ukrajinski parlament snizio je dob muškaraca koji se mogu unovačiti, s 27 na 25 godina. No, kako se situacija pogoršava na bojnom polju i broj žrtava raste, sve veći broj muškaraca napustio je zemlju ili razmišlja o tome. Oni koji su se htjeli prijaviti, to su davno učinili.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je na X-u da je naredio poduzimanje mjera za konzularne službe kako bi se obnovio "pravedan tretman" za muškarce mobilizacijske dobi.

"Kako to sada izgleda: čovjek regrutne dobi otišao je u inozemstvo, pokazao je svojoj državi da ga nije briga za njezin opstanak, a zatim dolazi i želi primati usluge od ove države. Ne ide to tako. Naša zemlja je u ratu."

Od ruske invazije 2022. godine, muškarci u dobi između 18 i 60 godina moraju ostati u Ukrajini, uz određene iznimke. Baza podataka Eurostata procjenjuje da je od siječnja u zemljama Europske unije registrirano oko 3.2 milijuna Ukrajinaca, od kojih su oko 20 posto odrasli muškarci.