Kinezi su aktivni u Njemačkoj u prikupljanju informacija o vojnoj tehnologiji, rekao je za Deutsche Welle Thomas Haldenwang, predsjednik Saveznog ureda za zaštitu Ustava, njemačke obavještajne službe koja djeluje na unutarnjem planu.

Haldenwang je govorio o uhićenju troje njemačkih državljana pod sumnjom da su Kinezima otkrivali podatke o novim tehnologijama koje se mogu koristiti u vojne svrhe. "To je slučaj od posebne važnosti. Imamo posla sa širenjem djelatnosti, radi se o znanju za proizvodnju oružja", dodao je on.

Haldenwang je za DW govorio prije novog uhićenja u vezi s navodnim kineskim špijuniranjem. U noći na utorak u Dresdenu je zbog davanja podataka Kinezima uhićen asistent europskog zastupnika Alternative za Njemačku (AfD).

Rusija spremna i na sabotaže

To je bio samo nastavak špijunskih igara u posljednje vrijeme. Prethodno su u Bavarskoj uhićena dvojica rusko-njemačkih državljana pod sumnjom da su snimali američke vojne baze u Njemačkoj i pripremali napad.

"Već godinama bilježimo da je Rusija razvila velike aktivnosti ovdje u Njemačkoj", kaže Haldenwang. "Još prije rata u Ukrajini sam govorio da je prijetnja slična onoj iz doba hladnog rata."

"Sve se, naravno, još pojačalo napadom Rusije na Ukrajinu i moramo shvatiti da se Rusija bavi špijunažom, cyber-špijunažom, operacijama ostvarivanja utjecaja, dezinformacijama", nastavio je prvi čovjek njemačke obavještajne službe.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka je posebno na udaru kao "važan igrač" u vojnoj i političkoj podršci Ukrajini. Također, u Njemačkoj se i obučavaju ukrajinski vojnici.

Haldenwang je rekao da, "u ekstremnom slučaju", u ruski repertoar spadaju i sabotaže. "Može se smatrati da je vitalni interes Moskve spriječiti ili otežati isporuke oružja Ukrajini. A zemlja koja je spremna ratovati najbrutalnijim sredstvima sigurno neće prezati ni od sabotaža. Dakle, mi u Njemačkoj moramo biti spremni i na taj scenarij."

Kako je naveo, njemačke službe su na oprezu i već početkom rata u Ukrajini su proglasile nepoželjnim "velik broj ruskih agenata", čime su "oslabljene mogućnosti ruskih službi u Njemačkoj".

Prate se i islamisti

Kako je za DW dodao Tomas Haldenwang, na radaru službi su islamističke grupacije i pojedinci zbog mogućih terorističkih napada. Posebno jer ovog ljeta dolaze dva velika sportska događaja: Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj te Olimpijske igre u Parizu.

"I na tom polju je nivo prijetnje visok. Trenutno, iako nisu poznati konkretni planovi za napad, apstraktna opasnost je izuzetno visoka", dodao je on.

On je naveo da posebno Islamska država Korasan, aktivna u Afganistanu i Pakistanu, zagovara veliki, spektakularni napad.

"Možemo zamisliti razne scenarije. Jedan od vrlo opasnih je, na primjer, da timovi napadača dođu u Njemačku, možda su neki već došli, i onda izvrše napad kao grupa", rekao je Haldenwang.

Drugi scenariji obuhvaćaju radikalizaciju pojedinaca, dodao je naš sugovornik. Kao jedan od novih uzroka radikalizacije naveo je situaciju u Pojasu Gaze i propagandu islamističkih grupa koje potiču pojedince da izvrše napade.

Tri pravca antisemitizma u Njemačkoj jačaju

U vezi s ratom u Pojasu Gaze, Haldenwang je rekao da antisemitizam u Njemačkoj "ni nakon Drugog svjetskog rata nikada nije potpuno nestao" te da je dolazio i još dolazi iz ekstremnih desničarskih krugova.

Nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael od 7. listopada "vidimo antisemitizam koji dolazi od sasvim drugih grupa, od islamističkih grupacija, ali i sekularnih grupacija koje vode antiizraelsku politiku", rekao je Haldenwang.

"Kada se sveukupno promatraju desničarski antisemitizam, islamistički antisemitizam i sekularni antisemitizam, dolazimo do zastrašujućeg nivoa prijetnje. I to u zemlji poput Njemačke, gdje zaštita Židova ima najviši prioritet", dodao je on.

"Sve više policije oko sinagoga i židovskih institucija"

Kako je naveo, policija je sve prisutnija oko sinagoga i židovskih institucija te određene ličnosti imaju posebnu zaštitu. Služba za zaštitu Ustava, rekao je Haldenwang, vrlo je aktivna i na tom polju je provela već mnoga uhićenja.

Na kraju razgovora za DW Haldenwang je upitan o tome da njegova služba rangira desničarsku Alternativu za Njemačku kao "sumnjivu" za ekstremističko djelovanje. Ta stranka je, inače, raspravu o toj odluci pokrenula pred sudom.

"Svakako smo kod AfD-a primijetili jake struje koje šire mržnju i potiču protiv manjina svih vrsta - muslimana, migranata, ljudi drugačije seksualne orijentacije. Vidimo da djelomično dovode u pitanje i demokratske principe", zaključio je Haldenwang.