Bacanje dimnih bomba u srednjoj školi blizu Pariza za kojim su uslijedili neredi u njezinoj okolici, naveli su u srijedu, u jeku kampanje za predsjedničke izbore, francusku desnicu i krajnju desnicu da kritiziraju vladu.

U utorak ujutro dimne bombe su se bacale u krugu srednje škole Suger, u problematičnoj četvrti Saint Denisa, multietničkog prigradskog naselja na sjeveru Pariza.

Učenici gađali policiju kamenjem i palili kante

Nakon evakuacije škole, "osamdeset do stotinjak učenika" uputilo se prema središtu grada, rekao je policijski izvor. Putem su "kamenjem gađali policiju, palili kante za smeće i uništavali gradski inventar".

"To je prava pobuna za kojom je uslijedio gerilski rat na gradskim ulicama", požalio se kandidat desnice na predsjedničkim izborima Francois Fillon rekavši da "ima nešto slomljeno u našoj Republici".

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen kritizirala je pak "minimalnu reakciju" vlade.

"Premijer je zacijelo odveć zaokupljen kampanjom protiv moje kandidature da bi se brinuo što se događa u zemlji!", istaknula je, pozivajući na "ponovnu uspostavu republikanskog reda i oslobađanje izgubljenog teritorija Republike".

Najmanje 55 mladih pritvoreno

Najmanje je 55 mladih, među kojima su 44 malodobna, pritvoreno u utorak zbog "planiranja nasilja", "oružanog udruživanja" i "podmetanja požara". Osmero će biti izvedeno pred sud, a ostali će biti pušteni u srijedu navečer, dodaje državno odvjetništvo u Bobignyju, blizu Pariza.

Premijer Bernard Cazeneuve odgovorio je Le Pen upozorivši da "neki žele iskoristiti" ovo "neprihvatljivo" nasilje "u izborne svrhe".

U pozadini ovih nereda u utorak jesu "repovi afere Theo", nazvane po imenu mladog crnca, žrtve navodnog silovanja policijskom palicom tijekom njegova uhićenja 2. veljače blizu Saint Denisa, rekli su policijski izvori. "Mogli su se čuti slogani poput 'osveta za Thea'", rekao je jedan izvor.

Zadnjih tjedana, na skupovima "protiv policijskog nasilja" izbili su sukobi u blizini nekoliko srednjih škola u Parizu i u okolici.