Francuska je u noći sa subote na nedjelju iz Jordana izvela "presretanja" iranskih projektila i bespilotnih letjelica koje su ciljale Izrael, potvrdio je u Emmanuel Macron koji kaže da želi "učiniti sve da se izbjegne požar" na Bliskom istoku.

“Imamo zračnu bazu u Jordanu (...) Ugrožen je bio jordanski zračni prostor ispaljivanjem tih projektila. Digli smo naše avione i presreli smo ono što smo morali presresti”, izjavio je francuski predsjednik na kanalima BFMTV. Odlukom da "udari na Izrael" s njegovog tla, Iran je izazvao "duboki raskol", ocijenio je također.

“Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar (...) i stoga pokušati uvjeriti Izrael da ne treba odgovoriti eskalacijom, nego izolacijom Irana, uspjeti uvjeriti zemlje regije da je Iran opasnost, povećati sankcije, povećati pritisak na nuklearne aktivnosti i zatim pronaći put do mira u regiji”, izjavio je.

Francuska razgovara "sa svim zemljama u regiji (...) Ono što mi pokušavamo biti je posrednička sila", dodao je francuski predsjednik koji će tijekom dana ponovno razgovarati s izraelskim premijerom.

Ali "Amerikanci su ti koji imaju vrlo važnu ulogu u obuzdavanju Irana", priznao je.