Ove godine asteroidi kao da biraju datume kada će projuriti kraj Zemlje. Podsjetimo, na Noć vještica pokraj našeg planeta projurila je golema stijena za koju su NASA-ini stručnjaci saznali samo devet dana ranije. Sada je situacija nešto komfornija, novi golemi asteroid juri prema Zemlji, ali njega stručnjaci budno motre već mjesecima. Kraj Zemlje će proći točno na - Badnjak.

Asteroid pod rednim brojem 163899, poznatiji kao 2003 SD220, bezbrižno će proći 10,7 milijuna kilometara od Zemlje, što je otprilike udaljenost 28 puta od Zemlje do Mjeseca.. Međutim, ono što zabrinjava NASA-ine stručnjake je njegova veličina. Asteroid je otprilike promjera dva i pol kilometra, što je puno više nego što se nagađalo. Ovaj monstrum da udari u Zemlju izbrisao bi cijeli život s nje. Ali nema straha, 2003 SD220 je jedan od 17 asteroida koje NASA već duže vremena motri, piše MSN, prenosi Jutarnji.hr.

Ako nemate pametnijeg posla na Badnjak, asteroid će se moći vidjeti pomoću teleskopa. A ako ga propustite, vratit će se u prosincu 2018. te 2021. godine.

Promatranje 2003 SD220 na Badnjak je od osobite važnosti i za NASA-u budući da u svemirskoj agenciji ozbiljno razmišljaju o slanju ljudi na asteroide u narednih nekoliko desetljeća.