Bijela kuća naložila je NASA-i da stvori jedinstveni vremenski standard za Mjesec i druga nebeska tijela, dok traje nadmetanje vlada i privatnih tvrtki u svemiru.

Pošto Sjedinjene Države žele postaviti međunarodne norme izvan Zemljine orbite, Ured Bijele kuće za znanost i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan za standard, kako navodi, koordiniranog lunarnog vremena.

"Dok NASA, privatne tvrtke i svemirske agencije diljem svijeta pokreću misije na Mjesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi sigurnosti i točnosti", priopćio je zamjenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Steve Welby.

Rekao je da "vrijeme različito prolazi" ovisno o položajima u svemiru te kako se čini da vrijeme prolazi sporije ondje gdje je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tijela. "Dosljedna definicija vremena među operaterima u svemiru ključna je za uspješne sposobnosti svemirske situacijske svijesti, navigaciju i komunikaciju", rekao je Welby.

Bijela kuća traži da vrijeme na mjesecu bude povezano s regulacijom vremena na Zemlji

Bijela kuća navodi da je cilj da koordinirano lunarno vrijeme ili LTC bude povezano s koordiniranim univerzalnim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi u cijelom svijetu za reguliranje vremena na Zemlji.

Bijela kuća uputila je NASA-u da surađuje s ministarstvima trgovine, obrane i prometa kako bi se izradila strategija standarda vremena koja će poboljšati navigaciju i misije, posebice u cislunarnom prostoru između Zemlje i Mjeseca.

Novi standard usredotočit će se na četiri značajke: sljedivost do UTC-a, dovoljna točnost za podršku preciznoj navigaciji i znanosti, otpornost na gubitak kontakta sa Zemljom i skalabilnost na okruženja izvan cislunarnog prostora.

"Baš kao što se zemaljsko vrijeme postavlja skupom atomskih satova na Zemlji, skup satova na Mjesecu mogao bi postaviti lunarno vrijeme", priopćio je OSTP.

SAD planira povratak na Mjesec 2026. godine, što bi trebalo biti prvo slijetanje čovječanstva na Mjesec od misije Apollo 17 1972. godine.