S glazurom ili bez glazure, izrezan ili ne — taj kolač koji ste ispekli treba malo brige. Istražili smo sve što trebate znati o čuvanju kolača na pultu, u hladnjaku, pa čak i u zamrzivaču, prenosi Food And Wine.

Je li uopće moguće imati zabavu bez kolača? Naravno, svaka večer mora završiti, a ako imate sreće ostat će vam kolač više. Ako vas zanima kako pohraniti bilo koju vrstu torte, bilo da se radi o malim ostacima ili prekrasnoj višeslojnoj torti koju ste napravili prije velikog događaja i koju želite zadržati u najboljem izdanju, nastavite čitati.

Treba li torta biti u hladnjaku?

Većina kolača, uključujući one napravljene s glazurom od maslaca ili s preljevom, ne moraju biti u hladnjaku - zapravo će se brže pokvariti u hladnjaku, budući da niža temperatura uzrokuje kristalizaciju molekula škroba.

Međutim, postoji nekoliko iznimki. Kolač od sira trebao bi biti u hladnjaku, kao i svi kolači koji su preliveni šlagom ili glazurom na bazi sira (poput krem sira ili mascarponea) ili punjeni kvarljivim sastojcima poput svježeg voća. Također ćete htjeti ohladiti kolač ako je vaša kuhinja posebno topla ili ako ga ne planirate poslužiti nekoliko dana.

Koliko dugo torta može stajati na kuhinjskom pultu?

Bilo da je s glazurom ili bez nje, kolač se može čuvati na sobnoj temperaturi oko četiri do pet dana. Nakon pečenja, trebali biste pustiti tortu ili slojeve torte da se potpuno ohlade prije nanošenja glazure. Glazura je izvrsna prirodna zaštitna barijera, tako da je možete jednostavno prekriti kupolom za tortu ili velikom preokrenutom zdjelom.

Nakon što zarežete tortu, izložena torta počet će se kvariti — ako imate dodatnu glazuru pri ruci, možete zalediti ovaj dio ili možete pritisnuti komad plastične folije na izloženu stranu, osiguravajući da se zalijepi, prije prekrivanja torte. Nakon što ga izrežete, kolač će stajati oko tri do četiri dana na sobnoj temperaturi.

Koliko dugo torta može stajati u hladnjaku?

Ako hladite tortu s glazurom, hladite je nepokrivenu 15 do 20 minuta kako bi glazura očvrsnula, a zatim je labavo prekrijte plastičnom folijom kako biste spriječili upijanje mirisa iz hladnjaka. (Možete koristiti čačkalice kako plastična folija ne bi dodirivala glazuru.)

Nakon što je izrežete, dobro pokrijte izloženi dio posebnim komadom plastične folije kako biste zadržali vlagu. Glazura će trajati oko četiri do pet dana u hladnjaku. Cheesecake stoji u hladnjaku oko tri do četiri dana — čvrsto zamotajte u plastičnu foliju da se ne osuši.

Kako pohraniti kolač s glazurom u zamrzivaču?

Ona svadbena torta koju ste spremili za svoju prvu godišnjicu? Upozorenje: uživajte u trenutku, jer kasnije neće biti baš ukusna. Glazirane torte mogu se čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca.

Pustite da se glazura stvrdne u hladnjaku najprije 15 do 20 minuta, a zatim ih zamotajte u dva sloja plastične folije i dodatni sloj aluminijske folije kako biste spriječili smrzotine. Možete uživati u smrznutom kolaču izravno iz zamrzivača ili ga odmrzavati preko noći u hladnjaku ili na pultu oko osam sati. Kolač od sira uvijek treba odmrzavati u hladnjaku.
Kako pohraniti kore od kolača?

Izrada slojeva, odnosno kora od kolača unaprijed, odličan je način da skratite vrijeme pripreme kolača. Pazite da se potpuno ohlade, a zatim ih čvrsto pohranite u plastičnu foliju ili u vrećice s patentnim zatvaračem i držite na sobnoj temperaturi do pet dana.

Također ih možete čuvati u zamrzivaču, čvrsto pokrivene plastičnom folijom ili u vrećicama s patentnim zatvaračem, do tri mjeseca. Prebacite slojeve torte u hladnjak večer prije nego što planirate ukrašavati tortu.