Bitcoin posljednjih tjedana doživljava nevjerojatan procvat, no jedna kriptovaluta raste još vrtoglavijom brzinom, izvještava CNN.

Valuta pod nazivom litecoin u 24 sata gotovo je udvostručila vrijednost te je time u samo tjedan dana porasla za 250 posto. Usporedbe radi, bitcoin je proteklog tjedna porastao za "samo" 45 posto.

Litecoin vrtoglavo raste već neko vrijeme. Vrijednost mu se u proteklih 30 dana povećala za više od 500 posto, a u proteklih 12 mjeseci za čak 10.000 posto (cijene se mijenjaju nevjerojatnom brzinom pa su ove brojke možda već sada potpuno zastarjele).

Misteriozni izumitelj

Litecoin je, uz ethereum, ripple i dash, jedna od kriptovaluta koje pariraju bitcoinu. Međutim, litecoin je puno "manji", jer je ukupna vrijednost svih litecoinova u optjecaju oko 18 milijardi američkih dolara, dok bitcoini vrijede gotovo 300 milijardi dolara. Do njega se, poput bitcoina, dolazi "kopanjem", to jest rješavanjem kompleksnih matematičkih zagonetki na računalu.

Kriptovalute je moguće kupiti i bez kopanja. Brokerske stranice poput Coinbasea omogućavaju korisnicima otvaranje računa za kupnju i prodaju virtualnih valuta.

Litecoin je izmislio Charlie Lee, bivši Googleov inženjer i nekadašnji direktor Coinbasea. Nadimak na Twitteru mu je @SatoshiLite, prema još uvijek anonimnom izumitelju bitcoina, Satoshiju Nakamotu.

O Nakamotovu identitetu kruže brojne glasine: neki misle da se radi o skupini ljudi, a neki ga čak povezuju s Teslinim Elonom Muskom. Musk je demantirao te glasine.

Novi ekonomski mjehur

Neki stručnjaci upozoravaju da su bitcoin, litecoin i druge kriptovalute novi ekonomski mjehur čiji je prasak neminovan, nalik na tehnološke dionice 2000. godine i cijene nekretnina prije recesije 2008. godine.

Problem kriptovaluta u njihovoj je nestabilnosti. Cijene papirnatih valuta i zlata ne divljaju na isti način. Zbog toga je kriptovalute teško koristiti kao zamjenu za gotovinu, a nisu ni lako dostupne poput "starinskog" novca.

Predsjednik američke Komisije za vrijednosnice i burzu Jay Clayton ovog je tjedna upozorio na to da digitalne valute nude "znatno manju zaštitu ulagača" od dionica i obveznica te "otvaraju puno veću mogućnost za prevare i manipulacije".

Mnogi ipak predviđaju da će kriptovalute postati sve popularniji oblik plaćanja i ulaganja. Čikaška burza opcija (CBOE) je tako u nedjelju pokrenula ročno trgovanje bitcoinom, čime je bitcoin postao privlačniji velikim ulagačima.

Čikaška trgovačka burza (CME) također priprema početak trgovine bitcoin ročnicama 18. prosinca, a za očekivati je da će se i američka burza Nasdaq odlučiti na isti korak.