Europska potrošačka grupa BEUC podnijela je žalbu Europskoj komisiji i tijelima za zaštitu potrošača protiv Instagrama, YouTubea, TikToka i Twittera, navodeći da te platforme omogućuju lažnu promociju kripto imovine. Njihova žalba dolazi usred rastuće zabrinutosti oko zaštite potrošača u vezi s kriptovalutama i nakon regulatornih mjera protiv kriptoburzi Coinbase i Binance te nakon kolapsa FTX-a prošle godine.

Proliferacija obmanjujućih oglasa kripto imovine na platformama društvenih medija nepoštena je komercijalna praksa jer potrošače izlaže ozbiljnoj šteti kao što je gubitak značajnih količina novca, tvrde u žalbi iz BEUC-a. Isto tako naglašavaju da se ta zavaravajuća promocija kripto imovine događa putem oglašavanja i utjecajnih osoba, javlja Zimo.

BEUC je pozvao europsku Mrežu za suradnju u zaštiti potrošača, da zahtijeva strože politike oglašavanja kriptovalute i poduzme mjere kako bi spriječili utjecajne osobe da obmanjuju potrošače. BEUC je isto tako pozvao europska tijela za zaštitu potrošača da surađuju s europskim nadzornim tijelima za financijske usluge, kako bi se osiguralo da platforme prilagode svoje politike oglašavanja, kako bi spriječile zavaravajuću promidžbu kriptovaluta.

Kripto će uskoro biti reguliran novom Uredbom o tržištu kripto imovine, ali ovaj se zakon ne odnosi na tvrtke na društvenim mrežama koje imaju koristi od oglašavanja kripto na račun potrošača. Mreža za suradnju u zaštiti potrošača, rekla je Monique Goyens, glavna direktorica BEUC-a.

Potrošačke grupe u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Portugalu, Slovačkoj i Španjolskoj također su potpisom dale podršku pritužbi.