Tvrtka GEN-I d.o.o. Sarajevo našla se među 20 tvrtki sa najvećim prihodima u Federaciji BiH prema podacima za 2023. godinu, piše Biznisinfo.

Ova tvrtka je prošle godine imala ukupne prihode od oko 357 milijuna KM, kao i dobit od 347 tisuća maraka. Ono što ovu kompaniju čini specifičnom jeste da je prošle godine, kao i godinama unazad, imala samo jednog zaposlenog.

Tvrtka se bavi trgovinom električnom energijom, a ova vrsta djelatnosti objašnjava mali broj zaposlenih, s obzirom da im treba samo osoba koja će ugovarati kupovinu i prodaju struje.

Slična situacija je i sa drugim tvrtkama koje se bave ovom djelatnosti, koje uglavnom imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih. GEN-I je dio Grupe GEN-I, jedne od vodećih i najbrže rastućih grupa za trgovinu i prodaju električne energije u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Vlasnici tvrtke su iz Slovenije. Inače, ranijih godina tvrtka je imala još veće prihode. Tako je 2022. godine, također sa jednim zaposlenim, imala prihode od čak 761 milijun maraka, a godinu prije toga 431 milijun KM.

Dakle, prošle godine su prihodi tvrtke više nego prepolovljeni, što se moglo i očekivati jer je došlo do pada vrijednosti struje na tržištu. Podsjetimo da je 2022. godina bila obilježena visokom cijenom energenata ali i električne energije, nakon napada Rusije na Ukrajinu. Prošle godine se tržište stabiliziralo.