Bitcoin je ovog tjedna proslavio 15. rođendan. Neki sretnici imaju razloga za slavlje. Od kada je prvi put počeo trgovati na burzi, token je porastao za 3.449.989.839%.

Malo ljudi bi, naravno, pretpostavilo da će Bitcoin postati srce krypto industrije vrijedno 1,3 bilijuna dolara. Danas bitcoin vrijedi više od 670 milijardi dolara i najpopularnija je i najšire trgovana kriptovaluta u polju koje je prepuno rivala.

Ali nemojte se nervirati ako ste propustili zaraditi. Šansu da odaberete Bitcoin kao tako velikog pobjednika prije 15 godina vjerojatno su bile jednake dobitku na lutriji, piše investicijski portal Barrons.

Token je život započeo u bijeloj knjizi koju je objavio programer pod pseudonimom "Satoshi Nakamoto", 31. listopada 2008. godine.

Vizija bitcoina

Vizija je bila stvoriti vrstu elektroničkog novca koji bi omogućio plaćanja bez prolaska kroz banku ili drugu financijsku instituciju.

Mreža koja pokreće sustav bila bi raspršena među nezavisnim računarskim operaterima koji bi zajedno verificirali i snimali transakcije u blokovima (od tud kreće ideja o "blokchainu"). U zamjenu za svoj rad, nazvan "rudarstvo", rudari bi dobijali bitcoine po unaprijed određenoj stopi.

Programeri su pokrenuli Bitcoin mrežu u siječnju 2009. godine. Prva zabilježena transakcija na razmjeni dogodila se u listopadu 2009, kada je netko poslao 5.050 bitcoina na novu lokaciju pod nazivom New Liberty Standard, a zauzvrat je dobio 5,02 dolara, piše Biznis Info.

Njegov uspon od tada je zapanjujući. Koristeći tu početnu cijenu od oko desetinke centa, kriptovaluta je skočila više od 3,4 milijarde postotaka. Po nedavnoj cijeni bitcoina od 34.290 dolara, ta početna investicija od 5 dolara vrijedila bi nešto više od 173 milijuna dolara.

Čak i ako ste počeli trgovati nekoliko godina nakon njegovog lansiranja, teško da bi to bilo glatko. Najbrži rast cijena dogodio se u prvih nekoliko godina postojanja, kada je za njega malo tko znao i kada se s njim rijetko trgovalo.

Tijekom svog postojanja, investitori su morali trpjeti zapanjujuće padove, uključujući sunovrat od 77 posto u 2014, 72 posto u 2018. i 65 posto prošle godine.

Vlasnici su preživjeli krađe i prijevare

Vlasnici bitcoina su također morali preživjeti bezbrojne krađe i prijevare da bi zadržali svoje tokene. Mt. Gox sa sjedištem u Tokiju bila je prva velika burza bitcoina, koja je obavljala skoro tri četvrtine trgovanja.

Naglo se zatvorio 2014. nakon što je otkriveno da je izgubio bitcoine u vrijednosti od oko 500 milijuna dolara. Njezini bivši kupci se i dalje bore da vrate dio svojih sredstava na stečajnom sudu.

Nedavno su kupci FTX-a izgubili milijarde dolara u bitcoinu i drugim kriptovalutama u navodnoj prevari koju je izvršio osnivač Sem Bankman-Frid, koji se bori protiv optužbi na sudu. Bitcoin ostaje znatno ispod svog maksimuma iz 2021. godine, kada je dostigao više od 60.000 dolara.

Kripto investitori su u posljednje vrijeme tvrdili da će vjerovatno pokretanje Bitcoin fonda kojim se trguje na burzi donijeti na tržište milijarde dolara imovine. Drugi misle da će se 2024. godine dogoditi još jedan poticaj. Tada bi Bitcoin blockchain mreža trebala smanjiti broj novih Bitcoina, piše Bizlife.rs.

Kao što entuzijasti vide, token će nastaviti rasti, na kraju će postati skladište vrijednosti koje je neosvojivo za sile inflacije, geopolitičkih šokova i kolapsa globalne valute. Naravno, stvari bi mogle krenuti u suprotnom smjeru jer druge kriptovalute dobijaju na snazi, a i neke vlade pokušavaju ga iskorijeniti.