Lionel Messi (30) je 25. studenog prošle godine potpisom ugovora s Barcelonom do 30. lipnja 2021. postao najplaćeniji nogometaš u povijesti, s otkupnom klauzulom od 700 milijuna eura. Ali pod jednim uvjetom može otići prije isteka ugovora i to besplatno.

Barcelona je samo za potpis spomenutog ugovora Messiju platila 50 milijuna eura, dok mu godišnje daje 43 milijuna eura. Sve to odlazi u vjetar ako se Katalonija i nogometno odcijepi od Španjolske.
 
Španjolski El Mundo na današnjoj naslovnici ekskluzivno otkriva ono što je odmah postalo senzacija u svim svjetskim medijima i na društvenim mrežama.

Messi je tijekom dugih i mučnih pregovora oko potpisa "doživotnog" ugovora s Barcelonom inzistirao i na kraju ishodio klauzulu, prema kojoj može besplatno otići iz kluba u kojem je od 2000. Ako nakon eventualnog odcijepljenja Katalonije od Španjolske Barcelona ne bude igrala u nekoj od ove četiri lige: španjolskoj, francuskoj, engleskoj ili njemačkoj.
 
Doznali smo dakle da Messi od liga petice ne voli Serie A i da mu borba za katalonsku stvar ne znači ništa u životu. Iako 17 godina igra za simbol Katalonije, a u buntovnoj pokrajini koja prijeti odcijepljenjem od Španjolske živi više od pola života.
 
El Mundo navodi da bi igranje Barcelone u katalonskom prvenstvu pokrenulo egzodus i ostalih zvijezda kluba, iako one nemaju spomenutu klauzulu, jer bi takva drastična promjena uvjeta i radnog okružja vrlo lako mogla ranije sklopljene ugovore između kluba i nogometaša učiniti ništavnima.

Podsjećamo, 1. listopada prošle godine, tijekom održavanja referenduma o neovisnosti Katalonije, policajci poslani iz ostatka Španjolske, a po naredbi vlade iz Madrida, brutalnim su batinanjem i cipelarenjem u velikoj mjeri onemogućili provođenje referenduma.
 
Na isti način obračunali su se s Kataloncima koji su mirno i nenasilno prosvjedovali protiv ovakvog terora španjolske policije.
 
U isto vrijeme Barcelona je na Camp Nouu igrala utakmicu La Lige protiv Las Palmasa, iako je do samo dva sata prije meča poručila da neće igrati zbog navedenih razloga i u znak solidarnosti s napadnutima.
 
Osim toga, u strahu da se utakmica i stadion ne pretvore u poprište iskazivanja težnji za katalonskom neovisnošću, na Camp Nou je zabranila ulaz navijačima.
 
Nakon utakmice koju je "ponos Katalonije" igrao u prvenstvu španjolske dok je španjolska policija batinala Katalonce oko Barceloninog stadiona otkrilo se da su igrači u svlačionici prije bili dugo vijećali hoće li igrati ili ne.
 
Prema svjedočenjima prisutnih, Leo Messi je cijelo vrijeme žučne debate samo sjedio i šutio.
 
Sad je jasno i zašto.