Argentinac Lionel Messi i Španjolka Aitana Bonmati proglašeni su najboljim nogometašima godine u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA) na svečanosti u Londonu.

U Londonu je u ponedjeljak održano osmo izdanje nagrade “The Best FIFA Football Awards” koja je svoju premijeru imala 2016. godine.

Bilo je ukupno devet kategorija. U muškoj konkurenciji gledalo se razdobolje između 19. prosinca 2022. i 20. kolovoza 2023. godine, a kod žena od 1. kolovoza 2022. do 20. kolovoza 2023., datuma finala Svjetskog prvenstva nogometašica.

Programu su vodili istaknuta britanska voditeljca Reshmin Chowdhury i legendarni francuski nogometaš Thierry Henry. Za najbolje u nogometnom svijetu glasovali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari, te navijači registrirani na fifa.com, a sve nagrade predavale su žene.

Nagradu za najboljeg nogometaša dobio je Argentinac Lionel Messi drugu godinu uzastopce, te treći put ukupno u ovom formatu. Zanimljivo, Messi i norveški napadač Erling Haaland su sakupili po 48 bodova, no Argentinac je proglašen pobjednikom jer je imao više “prvih mjesta”. Treći je bio francuski napadač Kylian Mbappe.

Messiju je ovo ukupno osma nagrada za igrača godine pod okriljem FIFA-e, nakon što je bio dobitnik 2009., 2010., 2011., 2012. i 2015.

U ženskoj konkurenciji nagradu je dobila vezna igračica Barcelone i španjolske reprezentacije Aitana Bonmati. Španjolska je slavila ispred Kolumbijke Linde Caicedo i Španjolske Jennifer Hermoso, prenosi Hina.

Nagradu za najboljeg trenera dobio je menadžer Manchester Cityja Španjolac Pep Guardiola koji je slavio ispred dvojice talijanskih stručnjaka Luciana Spalletija i Simonea Inzaghija.

Prva je to Guardiolina nagrada za najboljeg stručnjaka u dosadašnjih osam izbora, a zaslužio ju je predvodivši “Građane” do trostruke krune – engleskog naslova, pobjednika FA kupa, te Lige prvaka.

Za najbolju trenericu u ženskom nogometu izabrana je izbornica engleske reprezentacije Nizozemka Sarina Wiegman kojoj je to već četvrta nagrada nakon što je bila najbolja i lani, te 2020. i 2017.

Nagrade za najbolje golmane dobili su vratar Manchester Cityja Brazilac Ederson, te “jedinica” engleske reprezentacije i Manchester Uniteda Mary Earps kojoj je to druga nagrada u nizu.

Posebnu nagradu FIFA-e dobila je legendarna brazilska nogometašica Marta zbog svojih zasluga u ženskom nogometu, a od iduće godine nagrada za najljepši gol u ženskom nogometu nosit će njezino ime.

FIFA-inu nagradu za fair play dobila je brazilska reprezentacija zbog svoje borbe protiv rasizma. “Selecao” je u lipnju prošle godine odigrao prijateljsku utakmicu s Gvinejom (4:1), a brazilski igrači su u prvom poluvremenu nosili crne dresove kako bi izrazili protest protiv rasizma koji je veliki problem u nogometu. To je bio prvi puta u 109 godina povijesti brazilske reprezentacije da su igrači nosili crne dresove.

Nagrada Puškaš za najljepši gol dobio je brazilski veznjak Guilherme Madruga koji je u dresu Botafoga protiv Novorizontina postigao pogodak “škaricama” sa 20 metara.

FIFA-inu nagrada za navijače dobio je navijač Colona de Santa Fea Hugo Daniel “Toto” Iniguez koji je na utakmici argentinskog prvenstva snimljen kako na utakmici hrani bočicom svog dvomjesečnog sina.

Želio sam da moj sin gradi odnos i osjeća ljubav prema klubu od najranijih dana, kazao je “Toto” koji je i na proglašenje došao sa sinom u rukama.

Izabrana je i momčad godine FIFA FIFPRO u kojoj ove godine nije bilo hrvatskih nogometaša. Momčad je sastavljena u formaciji 3-3-4, a čak šestorica dolaze iz redova Manchester Cityja. U momčadi su Thibaut Courtois – John Stones, Kyle Walker, Ruben Dias – Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne – Erling Haaland, Kylian Mbappe, Lionel Messi i Vinicius Jr.

U ekipi godine su (3-3-4) Mary Earps – Olga Carmona, Lucy Bronze, Alex Greenwood – Aitana Bonmati, Ella Toone, Keira Walsh – Alessia Russo, Lauren James, Alex Morgan i Sam Kerr.

Nagrade

Najbolji nogometaš: Lionel Messi (PSG/Inter Miami, Arg)
Najbolja nogometašica: Aitana Bonmati (Barcelona, ​​Špa)
Najbolji trener: Pep Guardiola (Manchester City / Špa)
Najbolji trener u ženskom nogometu: Sarina Wiegman (Engleska reprezentacija / Niz)
Najbolji vratar: Ederson (Manchester City / Bra)
Najbolja vratarka: Mary Earps (Manchester United / Eng)
Nagrada FIFA Puškaš: Guilherme Madruga (za Botafogo protiv Novorizontina)
FIFA-ina nagrada za fair play: Reprezentacija Brazila
FIFA-ina nagrada za navijače: Navijač Colona de Santa Fea

FIFA FIFPRO momčad godine:

Vratar: Thibaut Courtois (Real Madrid, Bel)
Braniči: John Stones (Manchester City, Eng), Kyle Walker (Manchester City, Eng), Ruben Dias (Manchester City, Por)
Vezni: Bernardo Silva (Manchester City, Por), Jude Bellingham (Borussia Dortmund/Real Madrid, Eng), Kevin De Bruyne (Manchester City, Bel)
Napadači: Erling Haaland (Manchester City, Nor), Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain, Fra), Lionel Messi (Paris Saint-Germain/Inter Miami, Arg), Vinicius Jr (Real Madrid, Bra)
FIFA FIFPRO ekipa godine:
Vratarka: Mary Earps (Manchester United, Eng)
Braniči: Olga Carmona (Real Madrid, Špa), Lucy Bronze (Barcelona, ​​Eng), Alex Greenwood (Manchester City, Eng)
Vezni: Aitana Bonmati (Barcelona, ​​Špa), Ella Toone (Manchester United, Eng), Keira Walsh (Barcelona, ​​Eng)
Napad: Alessia Russo (Manchester United/Arsenal, Eng), Lauren James (Chelsea, Eng), Alex Morgan (San Diego Wave, SAD), Sam Kerr (Chelsea, Aus)