Gradsko vijeće Barcelone je jučer na svojoj plenarnoj sjednici odobrilo obustavu institucionalnih odnosa s izraelskom vladom, piše Catalan News, novinska agencija u vlasništvu katalonske vlade. U tekstu izglasanog prijedloga se navodi da odnosi neće biti nastavljeni "sve dok ne dođe do konačnog prekida vatre koji jamči poštivanje temeljnih prava palestinskog naroda i poštivanje rezolucija Ujedinjenih naroda o sukobu".

Prijedlog je odobren glasovima ljevičarske stranke Barcelona en Comú, socijalista i katalonskog ERC-a koji se zalaže za neovisnost. "To nije rat, to je genocid, i kao što je premijer Pedro Sánchez rekao, to je neprihvatljivo i ne samo da ga moramo osuditi, već i djelovati", poručila je bivša gradonačelnica Ada Colau.

Međutim, izvori iz gradskog vijeća potvrdili su katalonskoj novinskoj agenciji (ACN) da prekid institucionalnih odnosa s izraelskom vladom ne utječe na odnose između Barcelone i grada Tel Aviva, koji su prekinuti tijekom mandata bivše gradonačelnice. Odnose između dva grada je u rujnu obnovio aktualni gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni.

Španjolski premijer pozvao da se prizna palestinska država

Socijalistica Maria Eugènia Gay branila je svoj glas rekavši da se ljudska prava "moraju poštovati bez iznimke i da su iznad svake političke rasprave". Poručila je da Barcelona "osuđuje brutalni napad koji je izveo Hamas", ali je pozvala Izrael da pristane na konačni prekid vatre.

"Polovica stanovništva Pojasa Gaze su djeca. Dječaci i djevojčice koji ne mogu spavati jer vide duhove svoje mrtve braće", kazala je vijećnica ERC-ja Elisenda Alamany. Premijer Pedro Sánchez pozvao je jučer međunarodnu zajednicu, posebice Europsku uniju, da prizna palestinsku državu i nije isključio mogućnost da to učini jednostrano.

"Nasilje moramo zamijeniti nadom i mirom. Neselektivno ubijanje civila potpuno je neprihvatljivo", naglasio je Sánchez tijekom posjeta Izraelu i Palestini.

U zajedničkom nastupu s belgijskim premijerom Alexanderom De Crooom, dvojica čelnika pozvala su na prekid "beskonačnog ciklusa nasilja" na Bliskom istoku, upozorili Izrael da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava i založili se za "trajni" prekid vatre.