Smanjenje unosa šećera u naš organizam zahtijeva veliku volju, no za one koji to uspiju ono donosi puno beneficija, prenosi Indy100. Donosimo stvari koje će vam se dogoditi samo mjesec dana nakon što počnete jesti manje slatkog.

1. Gubitak kilograma

Na gubitak kilograma utječe više faktora, a jedan od najznačajnijih je i smanjen unos šećera.

2. Regulacija apetita

Konzumacija slatkog potiče mozak na izlučivanje dopamina i serotonina, hormona koji podižu naše raspoloženje. Ipak, redovit i visok unos šećera može inhibirati prijenosnike dopamina što dovodi do sve veće želje za slatkim. Smanjena konzumacija pomaže regulaciji vašeg apetita kao i smanjenju impulzivne želje za slatkim.

3. Kvalitetniji san

"Konstantno povećanje i smanjenje glukoze u krvi utječe na kvalitetu sna i raspoloženje", rekla je Alison Tedstone, doktorica i nutricionistica. "Postizanje kontrole razine glukoze u krvi poboljšat će kvalitetu vašeg sna", dodala je.

4. Smanjenje rizika od dijabetesa

Broj ljudi koji boluje od dijabetesa učetverostručio se u zadnjih 35 godina. Studija provedena na Harvardu pokazala je kako konzumacija jednog slatkog pića dnevno povećava rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2 za 15%.

5. Ljepša koža

Mnoga istraživanja pokazala su i kako smanjenjem unosa šećera naša koža postaje čišća, manje masna i izgleda zdravije.

6. Smanjenje rizika od karijesa

Svjetska zdravstvena organizacija provela je nekoliko studija koje dokazuju kako pretjerana konzumacija slatkog uzrokuje karijes.

7. Smanjenje rizika od bolesti srca

Jedna studija pokazala je kako oni koji konzumiraju 17-21% više slatkog nego što je to preporučeno imaju 38% više šansi za smrću od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji unose šećer po preporučenim količinama.