Bivša SFRJ je imala šest Republika i dvije Pokrajine. Pola stoljeća je suvereno vladala svim republikama i svim pokrajinama mada su razlike bile više nego očigledne! Bilo je i više od toga, držala je zajedno na okupu nespojivo! Imala je takav represivni sustav da je mogla sve to držati pod kontrolom.

Pola stoljeća je trajala umjetna ljubav među narodima i narodnostima poznata pod komunističkim sloganom „bratstvo i jedinstvo“! Na krilima te i takve „ljubavi“ sklopljeni su mnogi miješani brakovi koji su iznjedrili čitav niz nacionalne nedonoščadi koji danas nikako da nađu svoj smiraj jer ne znaju kome pripadaju, zapravo!

Na prostoru od Vardara pa do Triglava i od Jadrana pa do Dunava živjelo je barem desetak različitih naroda i narodnosti koji su strpani u šest Republika i dvije Pokrajine i čvrstom diktatorskom rukom držane na okupu pod krinkom lažnog „bratstva i jedinstva“. I kako to nije imalo čvrste temelje sve se srušilo kao kula od karata pri naletu prvog ozbiljnijeg političkog vjetra! Ta „nepobjediva tvrđava“ zvana Jugoslavija imala je Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Vojvodinu i u trenu ostade bez svega!? Čak ni ime joj ne ostade osim u srcima onih što ju nikad prežaliti neće!

Na pozornici Bosne srebrne je puno sličnosti kao na pozornici bivše Juge, poglavito kad je Rama u pitanju! Za prosječnog poznavatelja prilika u navedenoj Provinciji sasvim je jasno da je Rama desetljećima suvereno vladala ovom Provincijom. Imala je Provincijale, Dekane Teologije, Profesore, Direktore vlastite tiskovine, Glavne urednike iste, Ravnatelje Kruha sv. Ante, vlastite „Udruge građana“, Čuvare i štovatelje Ahdname, …, i u samo jednom trenu ostade bez svega!!!

Kako?

Zašto?

Pitanja je bezbroj…

Za Jugoslaviju znamo da ju je njezina arogancija i tiranija došla glave, a što je pomelo Ramu u Provinciji!? O puno manje važnim pitanjima otvori se žestoka rasprava po ramskom medijskom prostoru, a ova tužna činjenica kao da je namjerno prešućena i gurnuta u zaborav. To je po meni nepravedno, mislim da smo zaslužili znati istinu, ma kakva ona bila, Rama zaslužuje znati razloge sječe njenih „mudrih glava“!!!

Ivan Filipović