Pošprica li se na banane dok su još zelene sprej koji sadrži chitosan odgodit će trunjenje za oko dva tjedna, a one će u tom razdoblju ostati savršeno žute, kaže dr. Xihong Li, izumitelj spreja. Banane koje se prodaju u supermarketima u prosjeku posmeđe i omekšaju za tri dana, a svakog se dana u Europi i SAD-u baci nekoliko milijuna banana jer ih nitko ne želi kupiti, piše Daily Mail.

Osim što pomaže kori da zadrži svoju boju, tvar chitosan koja se nalazi u škampima, rakovima i školjkama, sprečava da se unutrašnjost banane pretvori u kašu.

- Koru pošpricamo chitosanskim aerogelom i banana ostaje svježa narednih 12 dana, a to će koristiti i kupcima i prodavačima banana - rekao je Li, profesor na kineskom Sveučilištu Tianjin.

On tvrdi kako je aerogel u potpunosti bez okusa i siguran za korištenje, a djeluje na principu ubijanja bakterija i usporavanja dozrijevanja oduzimanjem kisika iz kore.

Američko udruženje kemičara kaže kako bi recept trebalo prilagoditi komercijalnoj upotrebi. U prijevozu nedozrelih banana iz Afrike sada se koristi plin etilen kako bi potaknuo proces zrenja. Banane također proizvode etilen dok sazrijevaju, što je razlog zbog čega brže trunu ako su u vrećici, objašnjavaju znanstvenici.