Svi se slažemo da je doživjeti duboku starost, u dobrom zdravlju, jedna od najboljih stvari koje nam se mogu dogoditi. Iako u prosjeku živimo sve duže, još uvijek su rijetke osobe koje žive duže od jednog stoljeća.

Pet službeno najstarijih ljudi na Zemlji odreda su žene, rođene su u 19. stoljeću i sve žive u razvijenim državama. Svaka od njih ima poneku tajnu i recept koje smatraju zaslužnim za dug i sretan život.

1. Misao Okawa (116) - Japan
Rođena je u Osaki 1898. i titulu najstarije osobe nosi od 2013. Desetljećima živi u staračkom domu i jede tri 'poštena' obroka na dan. Najviše voli sushi kojeg si priušti barem jednom na mjesec.

Osim dobre hrane, tvrdi da su za dugovječnost jednako važni dobar san i odmor. 'Morate se naučiti opuštati', izjavila je u intervjuu za 116. rođendan. Također kaže kako svake noći spava bar osam sati.

2. Gertrude Weaver (116) - Arkansas
Najstarija je Amerikanka. Svoju dugovječnost smatra Božjim darom, a njena je vjera tjera da nastavi dalje. 'Morate slijediti Boga. Ne slijedite nikog drugog', izričita je baka Weaver.

'Budite poslušni, slijedite zakone i nemojte brinuti zbog ičega. Slijedim Ga puno, puno godina i još se nisam umorila.'

3. Jeralean Talley (115) - Michigan
 
 


Odrasla je na američkom Jugu i bila je udana 52 godine, sve do suprugove smrti. Živi s kćerkom, uživa u igri s čukun-unučadi i jednom godišnje odlazi na poduži ribolovni izlet.

Njen je savjet prilično jednostavan: 'Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama, to je moj životni stil'.

4. Susannah Mushatt Jones (115) New York
Svako jutro jede prženu slaninu, kajganu i griz za doručak. Osim toga, obožava čipkasto donje rublje.

'Nikad niste prestari da prestanete nositi fine stvari', objasnila jer zapanjenim novinarima.

5. Emma Morano-Martinuzzi (115) Italija
Rođena je u studenom 1899., a za svoj dug život 'krivi' neobičnu dijetu. naime, kaže kako joj je doktor dok je bila mlada rekao da svaki dan pojede po jedno sirovo i jedno kuhano jaje. Tog savjeta se drži punih 85 godina.

Također, lagano večera i spava cijelu noć, čak i do 11 sati.