Nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo poznate su sve momčadi koje će sačinjavati UEFA-inu Ligu nacija.

55 sudionika podijeljeno je u četiri skupine po jakosti, a Hrvatska je u najjačem razredu.

Vatreni su u elitnoj skupini s još 11 sastava, Njemačkom, Portugalom, Belgijom, Španjolskom, Francuskom, Engleskom, Švicarskom, Italijom, Poljskom, Islandom i Nizozemskom, koja je u zadnji trenutak otela mjesto u elitnom razredu Walesu.

Momčadi će biti podijeljene u četiri skupine s po tri sastava, a pobjednici skupina izborit će završnicu, odnosno plasman u polufinale u lipnju 2019. godine. Domaćin završnog turnira bit će izabran u prosincu 2018. godine među sudionicima završnice.

Četiri momčadi koje završe na dnu skupina bit će degradirane u B razred za 2020. godinu.
 


Dodajmo da će kroz Ligu nacija momčadi koje ne uspiju izboriti Europsko prvenstvo kroz redovne kvalifikacije, koje će se igrati u nešto izmijenjenom formatu, biti u prilici dobiti još jednu šansu.

U prvom izdanju Lige nacija B jakosni razred sačinjavat će Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

C razred sačinjavaju Mađarska, Škotska, Rumunjska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva.

U najslabijem, D razredu su Azerbajdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Izvlačenje skupina bit će održano 24. siječnja 2018. u Lausannei, a prve utakmcie odigrat će se u rujnu 2018. godine.