Načelnik općine Han Pijesak Slobodan Đurić pozvao je stanovnike ove općine da ''ne nasjedaju na provokacije nakon neistina koje je iznio ministar obrane BiH Zukan Helez o naoružavanju Srba po Sokocu i Han Pijesku".

"Odgovorno tvrdim da nikakvog naoružavanja nije bilo niti je bilo tko s područja naše općine sudjelovao u tome. Naš zajednički cilj jeste mir i stabilnost naše zajednice, ali i šireg okruženja", istaknuo je Đurić.

Đurić je naveo da je prioritet općinskog rukovodstva da osigura mještanima lakši i kvalitetniji život.

"Nikada se nismo bavili visokom politikom, a mišljenja smo da je vrijeme podjela i sukoba davno iza nas, a nadamo se da odgovorna lica u većini općina slično razmišljaju'', navodi se u priopćenju.

I načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da su navodi o naoružavanju Srba na Sokocu i području Romanije čista besmislica i pozvao stanovništvo da ne nasjeda na neistine koje iznosi Helez.

Bjelica je rekao Srni da odgovorno tvrdi da na području Sokoca nema nikakvog naoružavanja, te istakao da Srbi nisu narod koji započinje ratove.

"Mi ratove završavamo", poručio je Bjelica.

Naveo je kako bi prvi prijavio ukoliko bi saznao da netko vrši naoružavanje na Sokocu.

"Jedino što sam čuo je to da pojedini direktori kupuju lovačke puške i daju desetine tisuća eura za njih, ali oni love sa utjecajnim Bošnjacima iz Sarajeva, tako da ne vjerujem da tu ima problema", rekao je Bjelica.

Srna pak piše kako je Alternativna televizija u srijedu objavila da međunarodna zajednica ima plan da se do 2. svibnja stvori velika tenzija i plasira što više lažnih informacija o naoružavanju velikog broja Srba spremnih na sukobe, a da im je glavni suradnik u tome ministar Helez.

''Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, ATV navodi da se najnovija propaganda ogleda u tvrdnjama da se po Sokocu i Han Pijesku naoružavaju Srbi kako bi došlo do incidenata uoči sjednice Generalne skupštine UN zbog čega su pripadnici EUFOR-a prisutni u ove dvije općine'', navodi Srna.

ATV je objavio kako su se pripadnici EUFOR-a pojavili i u Brodu, tvrdeći da se tamo ''za sada tajno, raspituju o punoljetnim stanovnicima, broju, detaljima'' te da je sve počelo uoči mitinga u Banja Luci.

Izvor ATV tvrdi da Helez ''ima ulogu da bombastičnim izjavama uznemirava javnost i plasira lažne informacije o grupiranju Srba i vojnim obukama''.

Podsjetimo, Helez je tvrdio i da u BiH postoje ruski kampovi za obuku, ali se još uvijek nije službeno očitovao o tome kako je došlo do vježbe gađanja u vojarni kraj Mostara.