Točno 59 dana dijeli nas od okršaja Hrvatske i Španjolske kojim će trupe Zlatka Dalića započeti svoj marš na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Proporcionalno približavanju sredini lipnja, razgovori i tekstovi posvećeni nogometnoj reprezentaciji zauzimaju sve veći udio u javnom prostoru, a kad je riječ o "vatrenima", jedna od najfrekventnijih tema su napadači, pišu Sportske novosti.

Kako igraju u klubovima? U kakvoj su formi? O kakvim se profilima igrača radi? Tko su, najzad, kandidati s najuvjerljivijim referencama za poziciju prvog centarfora?

Ozlijeđeni Budimir

Mogli bismo reći da je svoju kandidaturu prvi istaknuo Ante Budimir, koji u Osasuninom dresu igra sezonu života i čiji izborni program krasi 16 ovosezonskih pogodaka u La Ligi, odnosno druga pozicija u redoslijedu najučinkovitijih strijelaca španjolskog prvenstva (izjednačen s Bellinghamom, gol iza Dovbika).

Osim toga, 32-godišnji je golgeter sredinom studenog u posljednjoj utakmici kvalifikacija pobjedonosnim pogotkom riješio utakmicu s Armenijom i tako osobno ovjerio hrvatsku vizu za izravan plasman u Njemačku.

Ono što bi, međutim, moglo negativno utjecati na Budimirovu ovosezonsku krivulju jest utakmica s Valencijom (poraz Osasune 0-1), koju je završio s (pomalo tragikomično) promašenim kaznenim udarcem i, ono što je daleko gore, s tri slomljena rebra.

Ili Petković?

Vrlo visoko kotira i Bruno Petković, koji također uživa u vrhunskoj sezoni tijekom koje je isporučio 10 pogodaka u HNL-u (uz pet asistencija), odnosno sedam u utakmicama Konferencijske lige, gdje je više od njega zabio samo Eran Zahavi (8, Maccabi Tel Aviv).

Petković je krajem rujna ozlijedio bedreni mišić te je s travnjaka izbivao mjesec i pol dana, a u tom se razdoblju jasno vidjelo koliko "plavi devet" znači za Dinamo.

Jakirovićeva momčad bez svog je kapetana odigrala devet utakmica te upisala četiri poraza, dva remija i tek tri pobjede (u svim natjecanjima), dok je po njegovom povratku pobijedila u 15 od 21 susreta, uz četiri remija i dva poraza.

Svime onim što donosi na teren, napose golovima, asistencijama, skok-igrom, osvojenim duelima i sačuvanim loptama, zapovjednik "modre" ofenzivne konjice vuče svoju momčad kroz ovu sezonu i jedan je od ključnih čuvara sna o novoj Dinamovoj tituli.

Ono što Petković znači Dinamu, Andrej Kramarić predstavlja u Hoffenheimu. Hrvatski reprezentativac ove je sezone za klub iz Sinsheima, čiji je najbolji strijelac u povijesti, postigao devet pogodaka i dodao dvije asistencije, te također djeluje vrlo razigrano uoči smotre u Njemačkoj.

Možda i Kramarić

Treba, međutim, istaknuti da Kramarić u Hoffenheimu igra na poziciji ofenzivnog veznog, dok ga Dalić u reprezentaciji nerijetko koristi na poziciji polušpice, odnosno desnog krila.

Razlike postoje i između Budimira i Petkovića, pri čemu Osasunin napadač predstavlja klasičnog egzekutora čiji je primarni djelokrug suparnički kazneni prostor, a vođa Dinamove navale tehnički je potkovaniji napadač, dribler, koji osim gola gleda i prema suigračima kojima bi mogao podvaliti loptu.

Sve u svemu, Budimir, Petković i Kramarić imaju vrlo dobre sezone iza sebe.