Funta je potonula na najnižu razinu u odnosu na euro u zadnje tri godine zbog zabrinutosti oko budućnosti Velike Britanije izvan Europske unije.

Do pada je došlo nakon što je vlada odredila rokove za pregovore oko Brexita. Na financijskom tržištu vlada zabrinutost da će se VB naći izvan jedinstvenog europskog tržišta.

Poticaj za pad funte bilo je obećanje britanske premijerke Therese May ovog vikenda da će aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora do kraja ožujka iduće godine. May je dodala da će zaštita britanskih granica biti prioritet u odnosu na ostanak unutar jedinstvenog tržišta, što bi bio tzv. teški scenarij Brexita, piše Guardian.

 Za razliku od funte, dionice porasle

Funta je nakon toga pala na 1.1438 euro, 09% u jednom danu. Funta je pala i više od 1% u odnosu na dolar - 1.2835 dolara.

Za razliku od funte, dionice su porasle, dijelom i zbog slabe funte koja ide na korist britanskim tvrtkama koje svoje prihode prijavljuju u dolarima.

"Brexit je i dalje riječ dana, dok su tržišta rastrgana između budućih posljedica britanskog izlaska iz EU i izostanka negativnih posljedica u posljednjih nekoliko mjeseci", objašnjava Connor Campbell, analitičar financijske tvrtke Spreadex.

FTSE 100 indeks narastao je više od 1% na 6996, što je najviša razina u 16 mjeseci. Više nacionalno orijentirani FTSE 250 narastao je 1.6% na 18152.