Danas su na većini azijskih burzi cijene dionica pale, no i dalje su na putu tjednih dobitaka, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu 0.4 posto, no na putu je dobitka u ovom tjednu od 0.9 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0.7 posto, pa porasle su, za 0.2 posto, i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0.5 i 1.5 posto. Azijski su ulagači već danima oprezni jer nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržišta.

Ipak, na putu su tjednih dobitaka jer su tržišta na početku tjedna znatno porasla, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamatnih stopa u zapadnim zemljama završen. No, posljednjih se dana trguje oprezno jer gospodarski pokazatelji iz regije nisu baš impresivni.

U SAD-u se nije radilo zbog Dana zahvalnosti

Jutros je obavljeno da je industrijska aktivnost u Japanu u listopadu pala šesti mjesec zaredom, dok je temeljna stopa inflacije ponovno blago porasla, premda manje nego što se očekivalo. Kineske su burze, pak, osjetnije pale zbog korekcije cijena dionica nakon jučerašnjeg znatnog rasta, kada su ulagače ohrabrile nove mjere kineskih vlasti za stabilizaciju tržišta nekretnina.

Ulagačima jutros nedostaju i smjernice s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u nije radilo zbog Dana zahvalnosti. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149,15 na 149,50 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0905 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.07 posto, na 81,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.84 posto, na 76,45 dolara.