'Ovo je užas koji mora prestati. Ovo Dodikovo rušenje ustavnog poretka u RS-u neće lako proći' kaže predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, prenosi Tportal.hr

Čelnici političkih stranaka koje su u oporbi u Republici Srpskoj odlučili su u ponedjeljak prekinuti svaku komunikaciju s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom optuživši ga istodobno za pokušaj uvođenja strahovlade i diktatorsko ponašanje.

Čelnici stranaka okupljenih u "Savez za promjene", predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS), u Banjoj Luci su razmatrali što poduzeti nakon Dodikove prošlotjedne prijetnje kako će entitetska vlada prekinuti potporu vlasti u svim općinama u kojima na lokalnim izborima u listopadu nije pobijedio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i da će sastaviti posebnu "crnu knjigu" neprijatelja njegove stranke.

"Neće biti više nikakve suradnje sa SNSDS-om", kazao je novinarima predsjednik SDS-a Vukota Govedarica dodajući kako sada slijedi razmatranje zakonskih mjera koje bi valjalo poduzeti u ovakvoj situaciji.

Oporbeni čelnik je za predsjednika RS kazao kako se ponaša kao "klasični diktator".

"Ovo je užas koji mora prestati. Ovo Dodikovo rušenje ustavnog poretka u RS-u neće lako proći", kazao je Govedarica koji je ranije odbio Dodikov poziv na izravni susret i razgovor o odnosima dvije najveće stranke.

Blok pod nazivom "Savez za promjene" dio je vladajuće koalicije na državnoj razini, a u RS je oporba.

Na lokalnim izborima u listopadu Dodikov SNSD je učvrstio vlast u entitetu jer su kandidati te stranke izabrani za načelnike u gotovo dvije trećine općina.

Nakon izbornog debakla raniji predsjendik SDS-a Mladen Bosić podnio je ostavku na dužnost u stranci a na unutarstranačkim izborima provedenim potkraj listpada za njegova nasljednika izabran je Govedarica.