Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se okupljenima na mitingu "Srpska te zove" koji se u četvrtak održava u Banja Luci.

Dodik je svoj govor počeo je riječima:

"Sve što smo mi rekli malo je, da nema ovakve slike okupljanja, s koje želimo da upozorimo, kako ćemo se ponašati".

Dodik tvrdi da je "operacija Vojske Republike Srpske u srpnju 1995. u Srebrenici bila greška jer je počinjen zločin", pišu Nezavisne.

"Ovo je trenutak kojim želim da svim obiteljima stradalih dati pijetet. Bio je to strašan zločin, ali ne genocid, kako to oni žele da kažu i sada stave na leđa čitavom srpskom narodu", rekao je Dodik.

Istovremeno se, dodao je zaboravlja stradanje preko 3.000 Srba.

"A sada, kada je sve to prošlo, oni to guraju u Ujedinjene narode. Žele da okfalificiraju čitav narod, prvi put u povijesti. I to tko, Njemačka. Ovo nas trajno razdvaja, a ne da nas pomiri. Ako želite da nam kažete da je srpski narod genocidan, mi nećemo i ne želimo da budemo s vama u istoj državi", naveo je Dodik.

Političari će u Srebrenicu?

Kako je istaknuo predsjednik RS, Srbi ne traže da "svijet sakrije njihove greške", ali traže da ih razumije.

" Želim da nas pogledaju ovdje na trgu, ljudi su zabrinuti, ne žele da im se stavi etiketa koju žele. Jer mi to nismo", dodao je Dodik, poručivši da Republika Srpska nije inat, već sloboda.

"Ta se sloboda prelila preko usta punih krvi našeg slobodarskog naroda. Ja ne smijem dopustiti da nam se to dogodi. Budite sigurni u stabilnost Republike Srpske. Mi ne želimo ratovati i nećemo to. To možete čuti samo od ovih u Sarajevu", rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je najavio da će on i članovi Vlade na dan kada se bude glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, otići u Srebrenicu.

"Bit ćemo tamo. A sljedećeg dana, što god da budu pisali, vi ne čitajte. Što god da vam kažu o tome, vi samo okrenute glavu. To će biti naš odgovor na to. Oni žele da vide Republiku Srpsku koja moli, ali mi nismo narod koji moli. Kod nas su dobrodošli svi, ali ne oni koji žele da nam naštete. Nas ne zanima što se događa u Federaciji BiH. Nije točno da Srpska pripada BiH, iako bi trebala. Oni su nam je ogadili", kazao je, te dodao:

"Mi ne želimo biti u ovom sranju koje se zove BiH. Jednog dana ćemo biti sa Srbijom. A Banja Luka će jednog dana biti u Srbiji. Beograd je naš glavni grad, Banja Luka je naš glavni grad. Ja ne moram biti predsjednik".

"Razmislit ćemo kako ćemo"

Dodik je rekao da je BiH razbijena.

"A dokad ćemo biti u BiH, pa vidjet ćemo, valjda će i Trump pobijediti. Pa ćemo onda vidjeti. Ništa u životu nisam uradio da bih naštetio Bošnjacima i Hrvatima. Ali mene bole rane moga naroda i zato što misle da bol žena s bijelim maramama nije ista kao kod žena s crnim maramama", poručio je Dodik.

"Pozivam Muslimane da ako hoće zajednički život u BiH da povuku Rezoluciju o Srebrenici. Ako neće, mi to više nećemo spominjati. A onda ćemo razmisliti kako ćemo se kasnije ponašati. I sljedeći koraci će biti da idemo u zajedništvo sa Srbijom", naglasio je Dodik.

Istaknuo je da na miting nije došla opozicija, ali i da ne zna zašto ih uopće spomenu.