Andrej Plenković hrvatski premijer proglasio je otvorenim Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, koji se održava od 16. do 20. travnja, a zemlja partner je Republika Hrvatska, piše Bljesak.info

''Hrvatska je ove godine dobila čast biti partner na jubilarnoj sajmu. Hvala ministarstvu gospodarstva, ali i Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici, brojnim kompanijama koje su danas ovdje prisutne i izlažu proizvode i potvrđuju našu povezanost s BiH, koja se već četvrt stoljeće najbolje manifestira baš ovdje'', kaže Plenković navodeći da sajam dolazi u vremenu važnom za BiH čestitajući svim političkim akterima u BiH na povijesnoj odluci o otvaranu pristupnih pregovora BiH-EU.

Značaj te odluke je dalekosežan, on definira reformski put i budućnost BiH, europsku budućnost sva tri naroda i svih građana i meni je drago da se to dogodilo na temelju vaših zasluga i provedenih reformi i napora koje ste učinili u proteklih godinu dana. Mislim da je ta dinamika toliko važna i dobra vam od srca želim da je zadržite i krenete u reformske procese za cijelu zemlju'', rekao je Plenković.

EU je težak i zahtjevan put

''Mi koji smo prošli taj put, znamo koliko je on težak i zahtjevan, ali na kraju koristan, i za pravni sustav, i gospodarstvo, te ostale vrijednosti'', rekao je Plenković navodeći da će BiH imati ogromnu podršku Hrvatske države i Vlade.

''Mi smo dvije susjedne i prijateljske zemlje, mi vas poštujemo i želimo vam pomoći, kao i do sada, od podnošenja zahtjeva za članstvo, pa sve do kandidatskog statusa i odluke od prij mjesec dana. Put će biti zahtjevan, ali vrata proširenja EU su se ponovno otvorila. Vi ste ulovili korak s drugim zemljama Jugoistočne Europe, evo i Srbija je u jako napredovaloj fazi pregovora, slijede druge zemlje, ali za BiH je ovo ključna prekretnička odluka. Mi ćemo na taj širi europski kontekst unaprijediti i naše bilateralne odnose'', dodao je Plenković.

Gospodarstva razmjena između ove dvije zemlje bila je nešto manja od 4 milijarde eura, dodao je, a BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za hrvatskog gospodarstvo, druga je zemlja u koju hrvatske kompanije ulažu.

''Želim da se što prije definiraju i preostali dijelovi radova na Koridoru VC, baš zbog toga. Važna je suradnja u području energetike, mi smo više puta rekli da je RH u investiranje u LNG terminal na Krku došla u poziciju da je riješila vlastitu potrebu plinom, ali je sada s velikom investicijom digla njegove kapacitete na 6,1 milijardu kubika, a kada znamo da cijelo hrvatsko gospodarstvo trebaju malo manje od 3 milijarde kubika, onda je potez da Krk učini referentnim energetskim čvorištem signal da smo spremni dalje ulagati u plinovode koji će biti u budućnosti korišteni. Proširujemo ih i za vodik, kao novi energent, spremni smo investirati i u južnu inkontinenciju, koji bi do vas došao u Grudama'', rekao je Plenković.

Hrvatska ga je dodaje, spremna podržati i financijski, u želji da se napravi dogovor, koji će podržati bh. interese, da se može govoriti o plinifikaciji područja Federacije, što je dugoročno gospodarski korisno.

''Želim da današnji sajam bude prigoda za nove poslovne dogovore, da svi oni koji su ovdje, a čini mi se da je odaziv veći nego proteklih godina, uspostave nove poslovne veze. Prošli smo dosta kriza proteklih godina, od ruske agresije, pandemije, a sada smo u fazi gospodarskog oporavka, pa stoga imam veliko zadovoljstvo otvoriti ovaj 25. mostarski sajam, zaželjeti dobre poslovne kontakte, organizatorima zahvaliti na organizaciji i čestitati svima koji su sa RH strane pripremili ovaj sjajan program, od Lada, preko Turističke zajednice, pa i ostalih'', rekao je Plenković.

Najprepoznatljiviji simbol Mostara i Hercegovine

''Ovaj sajam, kao jedan od neprepoznatljivijih simbola Mostara i Hercegovine, jeste i treba biti jedan od pokretača gospodarskog razvoja'', rekla je u svom uvodnom govoru Dalfina Bošnjak direktorica mostarskog sajma.

''Dobro došli u Mostar, na naš 25. Međunarodni sajam gospodarstva. U sljedećih pet dana, predstavljači iz 30 zemalja svijeta, imat će priliku predstaviti svoje proizvode i usluge, a imat ćemo i tematske razgovore, okrugle stolove i seminare. Počašćeni smo jer je Hrvatska zemlja partner, koja je od početaka sajma u Mostaru naš najpodudarniji partner. Upravo su mnoge tvrtke iz RH ulazak na bh. tržište trasirale na ovoj izložbi. Zahvaljujući ponajprije Vladi RH, ovaj sajam održava se u ozračju otvaranja pristupnih pregovora BiH s EU, što će imati ogromne pozitivne učinke na naše gospodarstvo i život uopće'', rekla je Bošnjak.

Mario Kordić gradonačelnik Mostara poželio je svima dobrodošlicu u Grad, koji sve dočekuje otvorena i vesela srca.

''E golemo''

''Kod nas u Mostaru bi rekli 'E golemo'. Kad čovjek pomisli da to ne može bolje, uvijek nas ekipa iz organizacije iznenadi i napravi još jedan level više. Ovogodišnji sajam slavi lijepu obljetnicu, stoga čestitka organizatorima i izlagačima'', rekao je Kordić, dodajući da osim što sajam slavi obljetnicu, događa se u trenutku kada je BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora s EU.

''Značajan je to trenutak s perspektivama i obavezama. Očekujemo na tom putu pomoć prijatelja, prije svega onih koji imaju iskustva i znanja, poput RH, koja je zemlja partner sajma. Gospodin Plenković svojim dolaskom svjedoči da BiH nema većeg zagovaratelja od Hrvatske na putu ka EU'', rekao je Kordić.

Danas kaže, šalju jasnu poruku, da je Mostar i BiH već u EU.

''S nama su naši prijatelji iz Srbije s predsjednikom Vučićem, koji je jučer stigao prvim zrakoplovom iz Beograda i uspostavio most suradnje BiH i Srbije. Predsjedniče, hvala Vam puno na podršci u ovom projektu. Uz 4 središta, Mostar sad postaje povezan s Europom i cijelim svijetom, a to stvara pretpostavku da Zračna luka Mostar bude pokretač gospodarstva u Hercegovini i BIH'', rekao je Kordić, dodajući kako žele kreirati uvjete da ''Mostar i BiH postanu bolja mjesta za život i na tome aktivno radimo''.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na gostoprimstvu i toplom dočeku.

Redovna avio linija - važna stvar

''Jučer smo uradili važnu stvar, uspostavili redovnu liniju Beograd-Mostar. Neće to lako ići, ali će za godinu ili dvije to biti najbolja linija koju Hercegovina ima svijetom, ali i linija koju će Beograd i Srbija imati sa svijetom. Hvala na dobroj računici, racionalnoj odluci i pametnom pristupu za regiju'', rekao je Vučić u svom uvodnom govoru.

Vučić navodi da je postala tradicija da uz tradicionalno gostoprimstvo se mogu družiti i razgovarati o svim temama, a onda nerijetko gledaju tko će koga i kako za gušu.

''Naučili smo u regiji ne da radimo zajedno, nego jedni protiv drugih, ali da se to ne vidi direktno, da to ne vide Europljani, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspije, nego da zajedno uspijemo. Nadam se da ćemo to promijeniti. Kratko sam pričao s gospodinom Plenkovićem, i on mi je rekao jednu stvar. Neću da govorim o našim primjedbama, a primjedbe na naš račun ćemo gledati ispraviti, sve ono što je racionalno i razumski. Ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari u Pančevu, jamčim da će naši organi procesuirati sve krivce, i tako nešto se ne smije događati'', kazao je Vučić, nadajući se da će imati više iskrenosti u svim odnosima u regiji, jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati mnogo brže.

Hvala Dragane...

''Nismo lošiji od drugih, koji nam žele biti tutori i mentori. Hvala svim domaćinima i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima, uvjeren sam da svi zajedno možemo mnogo toga izgraditi'', rekao je Vučić pozivajući kompanije iz Srbije da surađuju s kompanijama iz BiH i RH, jer to može ići u korist svima.

''Hvala Dragane, tebi posebno, na gostoprimstvu. Ja ne znam koja ti je sad funkcija, ali si vrhunski domaćin, i hvala ti. Srbija će uvijek sudjelovati za sve za što nas pozovete i želimo da ta suradnja bude na još višoj razini'', rekao je Vučić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako ova tradicionalna manifestacija svake godine na poseban način obnovi, ovo proljeće u Mostaru.

''Tijekom svih godina Sajam se afirmirao kao posebno mjesto susreta, dijaloga i suradnje, na svim poljima, od gospodarstva, do politike. Sajam je postao brend Mostara, ali i pokretač ekonomskog razvoja Mostara, BiH i regije. Kroz partnerstvo s drugim zemljama svjedočili smo njegovom rastu, i svaka godina bila je korak naprijed u jačanju gospodarski veza'', rekla je Krišto dodajući kako joj je zadovoljstvo što u ova dva i pol desetljeća imaju priliku ugostiti susjednu RH u ulozi zemlje partnera.

Neka sajam bude inspiracija

''Partnerstvo nije izraz naših političkih odnosa, nego potvrda zajedničke težnje da kroz razmjenu znanja i iskustava osnažimo suradnu dvije zemlje. Hvala premijeru Plenkoviću i RH, kako za partnerstvo na ovogodišnjem Sajmu, tako i na svakom vidu potpore i pomoći, koja se manifestira kroz radne vidove podrške'', rekla je Krišto dodajući da jačanje suradnje sa zemljama regije, kao geografski najbližim partnerima, su od jake važnosti.

''Potvrda toga je otvaranje redovne linije Mostar-Beograd, što predstavlja ne samo povećanje mobilnosti, nego simbol vizije u kojoj granice postaju sve manje važne, a suradnja i zajedništvo su ključni za napredak. Hvala predsjedniku Vučiću na realizaciji ovog važnog projekta za Mostar i BiH. U svih 25 godina dosta se toga promijenilo, ali BiH je zemlja gospodarskog i razvojnog potencijala. Mogućnosti za novi razvoj su mnogostruke, uzevši i prirodna bogatstva, ali i vrijedne ljude, te EU integracije'', kaže Krišto.

Zahvaljujući politici dijaloga, dodaje, napravili su značajan iskorak u radu institucija kada je proces integracije, što je rezultiralo otvaranje pregovora s EU.

''Time smo otvorili jedno naše novo poglavlje EU budućnosti ali i stvorili pretpostavke za ekonomski napredak zemlje'', dodala je navodeći da je nedopustivo vođenje alibi politike.

''Moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke kroz intitucije, poštujući ustavnu strukturu svih razina. Neka ovaj sajam bude inspiracija za sve nas da u svijetu koji se neprestano mijenja otvorimo nove ideje i iskoristimo nove prilike koje nam se pružaju'', zaključila je Krišto u svom govoru.

Fotografije pogledajte OVDJE