Pet godina nije bilo nogometa Aleppu. Još 2011. godine taj je sirijski grad podijeljen između sirijske vojske i pobunjeničkih snaga, od tada traju krvave borbe, granatiranja i razaranja.

Prošlog mjeseca sirijske snage uspostavile su potpunu kontrolu nad gradom iz kojeg su posljednjih godina u svijet odlazile samo najtužnije i najružnije slike. Nakon dugo vremena sport se vratio u grad, a rat i mržnja, barem nakratko, pali su u drugi plan.

Prvi put nakon pet godina odigrana je službena nogometna utakmica, rezultat nije ni važan, ali spomenut ćemo da je Al-Ittihad iz Aleppa pobijedio gradskog rivala Al-Hurriyju 2:1. Neka ostane zabilježeno i da je prvi gol nakon pet godina zabio Raafat Mohtadi već u 2. minuti, prenosi Index hr.
 

Stotine navijača sjatilo se na tribine na kojima su još svježe rupe od granata koje su donedavno padale na grad. Nije im smetalo, kao što ni igrači nisu kukali zbog uništenog travnjaka. Zastave, šalovi i bubnjevi na tribinama stvorili su pravu nogometnu atmosferu, a tek su do zuba naoružani specijalci raspoređeni po stadionu i pročelja okolnih zgrada podsjećali na ružnu stvarnost Aleppa izvan travnjaka.

"Neopisivo, neprirodan osjećaj je vratiti se na teren, na stadionu u Aleppu nakon pet godina. Vratili smo se, ljudi se opet vani", rekao je Omar Hamidi, igrač Ittihada, ne skrivajući emocije: "Srce mi je jako lupalo".

"Zadnji put sam na utakmici bio 2010., bila je veća od ove, puno više ljudi. Nadam se da će i sada biti tako. Ovdje sam s prijateljima, ali neki su otišli, neki su protjerani. No, sada smo se vratili i opet gledamo nogomet", kaže jedan emotivni navijač.

U krvavoj borbi za Aleppo, prema procjenama UN-a, poginulo je više od 400 000 ljudi, a još više ih je izbjeglo pred ratnim strahotama. U prosincu su se pobunjeničke snage povukle iz nekad najvećeg sirijskog grada. Prva utakmica u Aleppu, pišu svjetske agencije, olakšat će organizaciju prvenstvenih utakmica nakon što su svi sirijski klubovi tijekom rata mogli igrati utakmice u samo dva grada.