Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.

Istodobno je imenovan i novi direktor nogometne reprezentacije BiH, a na tu je poziciju postavljen Emir Spahić koji je tako zamijenio Zvjezdana Misimovića.

Imenovanje Barbareza godinama su tražili navijači nogometne reprezentacije BiH no vodstvo NS BiH to je uporno odbijalo kao i sve kritike na svoj račun.

Sadašnji predsjednik NS BiH Vico Zeljković ranije je prijetio kako Barbarez nikada neće biti izbornikom dok je on na toj poziciji no u petak je pred novinarima o njemu govorio biranim riječima.

"Ovdje su istinske legende nogometa BiH. Sretni smo jer smo pronašli zajednički jezik i što ćemo u naredne četiri godine pokušati ostvariti najbolje moguće rezultate", kazao je Zeljković pravdajući se uz to zbog teških riječi i uvreda koje je u prošlosti upućivao novoimenovanom izborniku.

"Neke su stvari bile u afektu, a samo budale ne mijenjaju mišljenje", kazao je Zeljković dodavši i kako reprezentaciju BiH čeka teška godina i osam "paklenih utakmica", a cilj je poduzeti mjere kako bi se postupno osigurao plasman na buduće europsko i svjetsko prvenstvo.

Barbarez je kratko kazao kako dolazi s velikom željom da popravi stanje u reprezentaciji, a sukobe iz prošlosti nije želio komentirati.

Sergej Barbarez je već šesnaesti izbornik reprezentacije BiH i naslijedio je srbijanskog nogometnog stručnjaka Savu Miloševića koji je na tom mjestu bio tek nešto više od šest mjeseci, a otkaz je dobio nakon neuspješnih kvalifikacija za plasman na predstojeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Barbarez je i sam nekada igrao za nogometnu reprezentaciju BiH. U dresu te države odigrao je 47 utakmica i zabio 17 zgoditaka. Nogomet je počeo igrati u dresu mostarskog Veleža, a međunarodnu igračku karijeru potom je nastavio u Njemačkoj gdje je igrao za sedam različitih klubova zabilježivši nastup u više od 500 utakmica. Od igračke karijere oprostio se 2008. godine.