Pet tinejdžera optuženo je za kaznena djela terorizma tijekom istrage o napadu nožem na dvije osobe u crkvi u Sydneyju ranije u travnju, priopćila je australska savezna policija (AFP).

"Pet maloljetnika je optuženo dok Zajednički protuteroristički tim (JCTT) Sydney nastavlja istragu o suradnicima navodnog prijestupnika koji je izvršio ubadanje nožem u crkvi u Wakeleyu", stoji u priopćenju savezne policije.

Više od 400 policajaca iz državne i savezne policije izvršilo je 13 naloga za pretres diljem Sydneyja u srijedu navečer.

Dva tinejdžera, 17-godišnjak i 14-godišnjak, optuženi su za posjedovanje ili kontrolu nasilnog ekstremističkog materijala dobivenog ili do kojeg su došli uz korištenje usluga prijevoza.

Dvojica 16-godišnjaka optužena su za udruživanje radi pripremanja ili planiranja terorističkog čina, dok je drugi 17-godišnjak optužen za udruživanje radi pripremanja ili planiranja terorističkog čina i posjedovanja noža na javnom mjestu.

Zaplijenjeno niz predmeta

Tijekom policijske akcije zaplijenjen je i niz predmeta, uključujući elektronički materijal.

Prošlog tjedna 16-godišnji mladić optužen je za terorističko djelo u vezi s ubadanjem nožem u crkvi Krista dobrog pastira u Wakeleyu, zapadnom dijelu Sydneyja, 15. travnja.

Tom prilikom 53-godišnji svećenik zadobio je teške tjelesne ozljede glave, dok je 39-godišnjak u pokušaju intervencije zadobio razderotine i ranu ramena. Tinejdžera napadača zaustavili su građani.

Proglašavanje zločina terorističkim činom daje policiji dodatne istražne ovlasti da utvrdi je li osoba djelovala sama ili je bila dio šire mreže.