Brojka predstavlja povećanje s 18.500 dolazaka djece bez pratnje tijekom istog razdoblja 2015. godine

Skoro 26.000 djece bez pratnje roditelja iz centralnoameričkih zemalja uhićeno je na američkoj granici u prvoj polovici 2016. godine, priopćio je UNICEF u utorak.

Brojka predstavlja povećanje s 18.500 dolazaka djece bez pratnje tijekom istog razdoblja 2015. godine, ustanovila je agencija UN-a, naglašavajući da je ta brojka u prvih šest mjeseci 2014. iznosila više od 44.500 djece.

Još 28.700 ljudi koji su putovali kao obitelji, uglavnom majke i mala djeca, također je uhićeno na američkio-meksičkoj granici od siječnja do lipnja.

Djeca se suočavaju s rizikom da budu oteta, silovana, prodana i ubijena tijekom rizičnog putovanja. Oni, ipak, još pokušavaju da se domognu Sjedinjenih Država kako bi pobjegli pred nasiljem bandi i siromaštvom u svojim matičnim zemljama, uglavnom u El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu.

Brojna djeca nikada se ne domognu američke granice - na tisuće ih pogine ili bude oteto tijekom puta. Oko 16.000 djece je zarobljeno dok su putovali kroz Meksiko tijekom prvih šest mjeseci 2016.

‘’Srcerparajuće je razmišljati o toj djeci - od kojih su većina tinejdžeri, ali neki čak i mlađi - koja odlaze na okrutno i ekstremno opasno putovanje u potrazi za sigurnošću i boljim životom’’, izjavio je Justin Forsyth, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a.

‘’Moramo se podsjetiti da su djeca, bz obzira na njihov status - prvo i primarno djeca. Naša je dužnost da ih zadržimo na sigurnom u zdravom i plodnom okruženju’’, kazao je Forsyth, prenosi dpa.

bljesak.info