Podaci pokazuju Njemačke savezne agencije za rad pokazuju da samo 6,3 posto Hrvata koji žive u Njemačkoj dobiva socijalnu pomoć kroz takozvani program Hartz IV, što je najmanje od svih stranaca u toj zemlji pa čak i od samih Nijemaca kojih na račun države živi 7,4 posto.

Pretvoreno u brojke, pomoć njemačke države dobiva 17.275 Hrvata. Nijemaca je pak u programu Hartz IV 4,1 milijun.

Pogleda li se struktura ostalih naroda koji primaju socijalnu pomoć, daleko je najviše Sirijaca i pripadnika drugih arapskih naroda koji su u Njemačku stigli većinom u posljednjem izbjegličkom valu. Agencija za rad objavila je kako čak 510 tisuća Sirijaca, znači njih gotovo 80 posto, živi na račun države što je porast od 173 posto u odnosu na godinu prije. Slijede ih Turci kojih je u programu Hartz IV 276 tisuća te 110,5 tisuća Iračana koji svaki mjesec dobivaju socijalnu pomoć.

Iza Hrvata, kao oni koji najmanje dobivaju od njemačke države su Poljaci i Rumunji, no i njihov je postotak dvostruko veći nego naših iseljenika.

Ovi podaci još su jednom potvrdili ono što Nijemci već desetljećima tvrde, a to je da su Hrvati među najboljim radnicima u toj zemlji. Nemaju, ističe se, problema s asimilacijom jer su kulturološki i socijalno vrlo slični Nijemcima, nemaju problema s učenjem njemačkog jezika te prihvaćanjem načina života i običaja sredine, piše Večernji list.