Srbijanski grad Majdanpek ušao je u četvrtak u četvrti dan bez struje, vode i centralnog grijanja, a više od 200 radnika poduzeća Elektromreže Srbije (EMS) u nepovoljnim vremenskim uvjetima i na teško pristupačnom trenu nastoje osposobiti tri linije dalekovoda koje su u prekidu zbog snažnog vjetra i ledene kiše.

Elektromonterima EMS-a jutros je stiglo u pomoć još 50 kolega iz drugih krajeva Srbije, a angažirana je i vojska, koja je dopremila tri dodatna snažna agregata. Crveni križ sudjeluje u raspodjeli hrane i vode premda, unatoč teškim uvjetima, u gradu nije ipak proglašeno izvanredno stanje.

Majdanpek je u srijedu navečer nakratko dobio struju, ali je ubrzo opet ostao u mraku zbog preopterećenja i novog prekida u napajanju, a optimističke prognoze dužnosnika i djelatnika EMS-a su da bi tijekom dana elektroenergetski sustav mogao biti ponovno uspostavljen.

Zameteni Majdanpek posjetio je i sprski ministar energetike Aleksandar Antić, koji je pukom srećom uspio ostati neozljeđen kada je ga je velika ledenica pogodila u glavu.
 


Izvršni direktor Elektromreža Srbije (EMS) Ilija Cvijetić izjavio je pak kako očekuje da će struja u Majdanpek doći u toku dana.

"Ne možemo da govorimo o vremenima, da ne stvaramo paniku i nervozu među radnicima i stanovništvom. Nadam se dobrim vestima u toku dana, a daj bože i pre podne", rekao je Cvijetić za Radio-televiziju Srbije.

Specifičnost ovog rudarskog gradića u istočnoj Srbiji je što od oko 70 posto stanova priključenih na sustav centralnog grijanja, niti jedan nema instalacije za alternativno grijanje na drva, ugljen ili plin, a agregati kojima je grad raspolagao bili su nedostatni za sve potrebe.

Prema izvješćima s lica mjesta, stanovnicima Majdanpeka ponestaje novac, pošto struje nema ni u bankomatima. Oni su izmoreni, gladni, i u strahu od noći koja će biti hladna i mučna ako kvar na elektromreži ne bude popravljen.